Evergreen širi flotu – Platiće 4 milijarde dolara za 24 broda s pogonom na metanol

Uprkos nedavnom padu zarade na globalnom tržištu, rekordne količine porudžbina za izgradnju kontejnerskih brodova ne pokazuju znake opadanja.

Tajvanski Evergreen odlučio da potroši deo milijardi zarađenih u proteklih nekoliko godina. Kompanija je objavila tender za izgradnju čak 24 broda od 16.000 TEU, s dual-fuel pogonom na metanol, navodi Maersk Broker u svom poslednjem nedeljnom izveštaju o kretanjima na tržištu. Ova porudžbina deo je napora Evergreen-a da ispuni globalne ciljeve dekarbonizacije.

Specijalizovani globalni portali izveštavaju da brodogradilišta imaju rok za prijavu na tender do 17. maja, kao i da se očekuje da će svaki od brodova koštati 180 miliona dolara. 

– S obzirom na ograničenu dostupnost kapaciteta u brodogradilištima do 2026, porudžbina bi verovatno mogla da bude podeljena između nekoliko igrača. Tri vodeća korejska brodogradilišta smatraju se glavnim kandidatima za ovaj posao – navodi Maersk Broker u izveštaju.

Dodaju i da nakon sklapanja ugovora, Evergreen planira da otvori još jednu javnu nabavku za veliku seriju brodova od 3.000 TEU. Tokom poslednjih deset kvartala, širom sveta je ugovorena izgradnja kontejnerskih brodova ukupnog kapaciteta od 8,61 miliona TEU. Ta brojka je jednaka porudžbinama tokom prethodnih 30 kvartala, prema novim podacima brodarske organizacije BIMCO.

Knjiga narudžbina se povećava uzastopno već 10 kvartala, a dostigla je novi rekord u svakom od poslednja četiri. Sa 7,54 milona TEU, knjiga porudžbina sada iznosi 28,9% postojeće flote, pri čemu BIMCO, uzevši u obzir rashodovanje, predviđa da će globalna flota kontejnerskih brodova uskoro po prvi put premašiti 30 miliona TEU, prenosi pomorac.hr.