Kopar ostaje najvažnija luka za Austriju

Prema podacima austrijskog specijalizovanog časopisa „Verkehr“, austrijska ekonomija oslanjala se uglavnom na Luku Kopar u 2017. godini.

S 7,1 miliona tona obrađenog tereta u 2017, tržišni udeo Luke Kopar na austrijskom tržištu procenjuje se na 33%.

S 3,5 miliona tona, Rotterdam i Antwerp su na drugom i trećem mestu, susedna Luka Trst s 0,8 miliona tona je na šestom mestu, dok je Rijeka na osmom mestu s 0,5 miliona tona obrađenog tereta.

U 2017. Austrija je preko morskih luka uvezla i izvezla ukupno 21 milion tona robe, što je za 9% više nego u 2016. Više od polovine te količine tereta (57%) obrađeno je u severnim evropskim lukama (Rotterdam, Hamburg, Antwerpen, Bremen i Lower Saxon), dok je ostalih 43% obrađeno u Koperu, Trstu, Konstanci i Rijeci.

Koper ima mnogo dnevnih železničkih usluga s logističkim centrima u celoj Austriji, kako za intermodalne, tako i za druge transporte kao što su ugljen, železna ruda, fosfati i goriva.

Redovna kontejnerska usluga 10 puta nedeljno povezuje Koper s Container Center Graz, a brodari takođe mogu koristiti više nedeljnih usluga za Villach i Enns, uz dalji prevoz do velikih industrijskih centara u Austriji.

U januaru 2018. godine dodana je direktna veza Linz-Kopar, a od 16. juna operator je povećao broj nedeljnih veza s Koprom na četiri zbog povećane potražnje, prenosi portal pomorac.net.