Veliki zadatak i za logistiku: još 9 kineskih vozova stiže u Srbiju

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik Upravnog odbora kompanije CRRC Liu Ćanking potpisali su Protokol o razumevanju i saradnji o nabavci novih devet elektromotornih vozova za brzine od 120 kilometara na čas.

Vesić je, nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije, rekao da se vozovi nabavljaju za osavremenjavanje voznog parka Srbijavoza za potrebe saobraćaja na budućoj pruzi Zemun polje – Aerodrom Nikola Tesla – Nacionalni stadion i povezivanja centra Beograda i okolnih naselja sa specijalizovanom izložbom EXPO 2027.

Objasnio je da će ovi vozovi biti proizvedeni u fabrici kompanije CRRC (Changchun Railway Vehicles Co) u Kini, kao i da bi trebalo da budu isporučeni najkasnije do 31. decembra 2026. godine. Prema njegovim rečima, novi elektromotorni vozovi će biti prilagođeni standardima EU.

– Resorno ministarstvo je prepoznalo da je CRRC jedna od vodećih svetskih kompanija u proizvodnji lokomotiva, kola, elektromotornih i dizelmotornih garnitura i drugih šinskih vozila kako za kinesko, tako i za druga tržišta, te je želelo da iskoristi to njihovo veliko iskustvo i u Srbiji – naveo je ministar Vesić i dodao da je Srbija spremna da iskoristi njihovu veliku ekspertizu u sektoru saobraćaja.

Ćanking je podvukao da je ovaj potpisani dokument još jedna potvrda toga da Srbija i Kina aktivno sprovode inicijativu Pojas i put i produbljuju saradnju.

Potpisivanju protokola prisustvovali su i pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Anita Dimoski i vršilac dužnosti direktora Srbijavoza Ivan Bulajić, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

  • PROČITAJTE I: 

Kako je kineski brzi voz Soko dopremljen do Srbije? (VIDEO)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.