Iz brodskih tankova nestalo 95.000 litara nafte

Carinici su 12. marta 2021. godine prilikom vanredne kontrole jednog domaćeg broda u luci Smederevo utvrdili da u njegovim brodskim tankovima nedostaje preko 95.000 litara nafte, čija bi tržišna vrednost bila oko 15 miliona dinara.

Međutim, kako se navodi u saopštenju Uprave carina, ono što je neuporedivo važnije od krajnjeg rezultata ove akcije je činjenica da je raskrinkan mehanizam kojim je brodska posada, najverovatnije u dužem periodu, vršila milionske malverzacije sa pogonskim gorivom.

Nakon višemesečnog praćenja došlo se do podataka da brod ulazi u našu zemlju i izlazi iz nje sa nerealno velikim količinama pogonskog goriva, za šta ne postoji ekonomska opravdanost, a osim toga, sumnju je izazivala i činjenica da je posada zbog nemogućnosti lociranja u našim teritorijalnim vodama isključivala elektronski sistem za praćenje plovila RIS.

Prilikom poslednje detaljne kontrole ovog broda, koji je u luku Smederevo pristao zbog utovara rude, otkriveno je da je brod opremljen mehanizmom za lažiranje pri merenju goriva, zahvaljujući kojem se prilikom kontrola uvek očitava ona količina nafte koja odgovara brodskoj posadi.

Carinici su, naime potpunom demontažom jednog mernog mesta otkrili da se ispod poklopca nalaze pomenute lažne sonde u vidu epruveta i cevi, kao i da je količina nafte u brodskom tanku neuporedivo manja od prethodno očitane.

Konstatovano je da na brodu ima jedva nešto više od 5.000 litara nafte, i da upoređivanjem sa brodskom dokumentacijom nedostaje količina od 95.508 litara ove akcizne robe. Slučaj su u dalju nadležnost preuzeli policija i tužilaštvo, koji će se zbog postojanja elemenata krivičnog dela baviti daljom istragom.

Izvor/foto: carina.rs