Korona i pomorski transport: Da li će temperaturno osetljive pošiljke preuzeti vođstvo?

Transport lako kvarljive robe pomorskim putem mogao bi se mnogo bolje nositi s ekonomskom olujom izazvanom pandemijom covid-19, za razliku od pomorskog transporta suvog tereta, pokazuje istraživanje britanske konsultantske kuće Drewry.

Svetska pomorska trgovina temperaturno osetljive robe zabeležila je rast od samo 1,7% u 2019. godini – na 130,5 miliona tona, što je njena najslabija stopa rasta od 2015. godine, u kojoj su razočaravajući rezultati bili posledica lošeg vremena i afričke svinjske groznice.

No, Drewry sada predviđa da će pomorski promet temperaturno osetljive robe do 2024. godine dostići 156 miliona tona, što predstavlja prosečno povećanje na godišnjem nivou od 3,7% – veće od očekivanog rasta u široj trgovini suvih tereta.

U međuvremenu, predviđa se da će se dostupnost hladnjača smanjiti budući da će sve veća pomorska trgovina i kontinuirana promena vrste prevoza povećati broj pomorskih pošiljki temperaturno osetljive robe, navodi se u najnovijem izveštaju kompanije Drewry o godišnjem pregledu i predviđanjima za 2020-2021. godinu.

Nezavisna kompanija Drewry pruža usluge istraživanja i konsaltinga za pomorsku industriju širom sveta.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.