Luka Koper: Preliminarni rezultati pokazuju rast teretnog saobraćaja za 9%

Foto: luka-kp.si
Foto: luka-kp.si

Luka Koper je objavila preliminarne rezultate poslovanja za prva tri meseca 2014, pri čemu je iskazala rast ukupnog teretnog saobraćaja za 9% (4,9m tona) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su se operativni prihodi povećali za 4,3% i iznose 38,6m EUR.

Od pojedinačnih tereta najviše je porastao promet vozilima (13,9% u odnosu na isto razdoblje lani) te je iznosio 168.000 tona pri čemu je Luka Koper ostala najznačajnija mediteranska luka nakon Barselone.

Kontejnerski transport je povećan za 13,7% te je iznosio 1,6m tona. Konkurentnost kontejnerskog terminala je pod uticajem produbljivanja prilaznog kanala prema luci, pri čemu je prva faza gotova, a završetak druge faze se očekuje krajem maja što će na kraju omogućiti prolaz punih post-panamax brodova. Transport tečnog tereta se povećao za 8,3% i iznosio 629.000 tona, a promet rasutim teretima je viši za 6,4% i iznosi 2m tona. Najblaži rast od skromnih 2,8% je zabeležio generalni promet koji je iznosio 442.000 tona.

Što se tiče operativnih prihoda, najviše su porasli prihodi od kontejnera (24,6%) i rasutih tereta (12,4%). Tečni i  generalni teret su zabeležili manje povećanje prihoda, za 5,6%, odnosno 3,1%. Najmanji  rast prihoda u odnosu na isto razdoblje lani su zabeležila vozila (1%).

Izvor: seebiz.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.