Luka Pirej proširila automobilski terminal – U uvećanje kapaciteta uloženo 20 miliona evra

Luka Pirej proširila je automobilski terminal (Ro-Ro terminal) za oko 40.000 m2, a novi kapaciteti značajno će poboljšati njenu konkurentnost i atraktivnost kao čvorišta za pretovar vozila na Mediteranu.

Kako je saopšteno na svečanosti u sredu (6. februara), ukupna vrednost investicije je 20 miliona evra. Ovaj projekat deo je programa obaveznih ulaganja PPA S.A. (Piraeus Port Authority S.A.), u okviru sporazuma sa grčkim vlastima. Ukupna površina Novog terminala ovim proširenjem uvećana je na 110.000 m2, a kapacitet skladištenja iznosi 5.100 automobila.

Danas je napravljen još jedan korak ka realizaciji holističke vizije kompanije COSCO Shipping za Luku Pirej, istakao je u sredu predsednik PPA S.A. Iu Zenggang.

– Proširenje auto-terminala biće pokretač razvoja za šire područje. Želimo da se zahvalimo Vladi Grčke na odličnoj saradnji, a istakao bih da ćemo nastaviti da sarađujemo na promociji Luke Pirej kao jedne od vodećih svetskih luka i daljem povećanju našeg pozitivnog otiska u grčkom društvu i ekonomiji – naglasio je Iu Zenggang.

Grčki ministar infrastrukture Christos Staikouras izjavio je da je Pirej danas jedna od najbrže rastućih luka na svetu, kao i da to čvorište generiše 1,56% bruto društvenog proizvoda zemlje.

Događaju je prisustvovao i ambasador NR Kine u Grčkoj Ksiao Junzheng koji je istakao da je Luka Pirej postala jedno od najvažnijih transportnih čvorišta za kineska vozila koja se izvoze u Evropu.

– Vredi napomenuti i da su 2023. kineski brend vozila MG Motor, kao i kineski brend pametnih električnih vozila vrhunskog kvaliteta Seres, po prvi put ušli na grčko tržište. Dolazak kineskih električnih vozila u Evropu i Grčku ne samo da promoviše zelenu tranziciju, već i efikasno unapređuje razvoj roll-on/roll-off operacija u Pireju – rekao je ambasador.

Izvor/foto: Piraeus Port Authority (olp.gr)