Luka Rijeka najavljuje IPO vredan oko 42 mil EUR

Izborom banke savetnika Luka Rijeka krenula je u proces dokapitalizacije, kojem je cilj putem javne ponude deonica (IPO) u drugoj polovini ove godine prikupiti oko 300 milijuna kuna (42 mil EUR) i u vlasničku strukturu riječke luke privući institucionalne ulagače.

Predlog dokapitalizacije Luke Rijeka, navodi se u današnjem saopštenju  te kompanije, krajem novembra prošle godine prihvatio je Nadzorni odbor kompanije, a na predloženi je model dobijena i saglasnost Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Iz Luke Rijeka ističu kako je ciljani iznos dokapitalizacije oko 300 milijuna kuna, kao i da će se unutar samog procesa, a nakon dubinskog snimanja, razvoja poslovnih planova i procene vrednosti, utvrditi realna vrednost i u skladu s time i konačno modelirati dokapitalizacija.

Povećanje temeljnog kapitala Luke Rijeka vezano je za investicije i strateški projekt Škrljevo, koji obuhvata razvoj pozadinskog terminala Škrljevo u savremeno uređen i opremljen lučki terminal na površini većoj od 400.000 m2, navode iz Luke Rijeka.

Izdavanje građevinske dozvole za projekt Škrljevo očekuje se u trećem tromesečju ove godine, a prema projektnom i planu finansiranja, u taj će projekt i nabavku mehanizacije biti investirano više od 50 mil EUR.