Luka Rijeka beleži rekordne rezultate

Prvi put u istoriji riječka luka je na polovini godine ostvarila više od 100.000 TEU-a kontejnerskog prometa, tačnije na terminalu Brajdica zabeležen je rekordan promet od 103.791 TEU-a, što je za 16% više nego u istom periodu  prošle godine.

Jun je bio najjači mesec ikada s prometom od 20.872 TEU-a. Važna promena dogodila se i na železnici, gde teret više ne otprema samo HŽ Cargo, već taj posao aktivno rade lokomotive četiri privatna operatera iz kompanija „Rail Adria“, „Crokombi“, PPD i AGIT.

Rezultati su vidljivi oko godinu dana nakon liberalizacije tržišta na železnici, jer je za čak 54% povećan broj kontejnera s Brajdice, koji se transportuju prugom. Udeo železnice u kontejnerskom prometu tako je porastao s 22 na 32%, dok ostatak pripada drumskom transportu. Takođe su odnedavno u Rijeku stigla i dva nova brodara, a reč je o američkom APL-u (American President Lines) i OOCL (Orient Overseas Container Line) iz Hong Konga.

– Ako se godina nastavi bez većih tržišnih poremećaja prvi put u istoriji imaćemo godišnji promet veći od 200.000 TEU-a. Roba za izvoz sada ima udeo od 47%, a uvoz 53%, što je izuzetno važno za nas, jer brodari sada mogu osigurati bolje vozarine za robu i smanjiti broj praznih kontejnera u oba pravca. Time je i celi riječki prometni pravac tržišno atraktivniji za sve – kaže  direktor prodaje kompanije „Jadranska vrata“ Žarko Acinger.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.