Terminal Zagreb Deep Sea u funkciji početkom 2024. – Čeka se završetak najskuplje saobraćajnice u Hrvatskoj

Godina koja je pred nama biće „godina isporuke“ u Rijeci kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, istakao je hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na konferenciji „Transformacija Rijeke“, koju je Novi list je organizovao u saradnji sa partnerima iz ACI-ja, Bina Istre, Hrvatskih cesta, HŽ Infrastrukture i Lučke uprave Rijeka.

Butković se posebno osvrnuo na mnogobrojne investicije u lučku i putnu infrastrukturu, koje se trenutno realizuju ili planiraju na području Rijeke i okoline. Zahvaljujući ovim ulaganjima, najveća morska luka u Hrvatskoj će se ponovo pozicionirati kao jedna od najvažnijih luka na severnom delu Jadrana, poručio je. 

– Čitavu priču o transformaciji Rijeke započeli smo 2017. godine, kada smo tadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel i ja seli na neformalni sastanak i rekli da ćemo zajedno učiniti sve u tom cilju; dakle, Vlada, Grad i PGŽ, svi gradovi i opštine u okruženju, kao i državna preduzeća vezana za ovu viziju. Bili smo svesni da riječka luka nema brojeve koje ima, na primer, Kopar, znali smo da moramo završiti Zagrebačku obalu. Činjenica je da će iduće godine biti završena najskuplja saobraćajnica u Hrvatskoj, D403, čime su stvoreni uslovi da taj terminal, koji je ključan za povećanje svih privrednih aktivnosti u gradu, bude u funkciji 1. januara 2024. – naveo je hrvatski ministar, navodeći da bi tada trebalo da počne izgradnja ACI marine Rijeka sa 260 ekskluzivnih vezova, što je, prema njegovoj oceni „dobitna kombinacija“.

Osim ministra Butkovića, konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsednik Uprave ACI Kristijan Pavić, direktor Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, predsednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, predsednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i generalni direktor BINA Istra Dario Silić.

Komentarišući suživot kontejnerskog terminala Brajdica i buduće ACI marine u susednom Porto Barošu, Kristijan Pavić je istakao da neće biti problema, s obzirom da sav saobraćaj sa terminala ide direktno iz grada putem D404.

– Lokacija ACI marine je takva da će se nalaziti u samom tkivu grada. Za nautičare blizina terminala sigurno neće biti prepreka, naprotiv, razvoj Rijeke će svakako biti faktor koji će dodatno privući nautičare u grad. Sigurni smo da će i brojni riječki poduzetnici ovde prepoznati svoju priliku i ponuditi mnogo novih sadržaja za nautičare, goste visoke platežne moći – dodao je Pavić.

On je naveo da će Porto Baroš moći da primi brodove dužine do 60 metara.

Rijeka kao alternativa 

Direktor Luke Rijeka Denis Vukorepa osvrnuo se na činjenicu da je Brisel pre nešto više od godinu dana tražio alternative s obzirom na očekivane probleme sa isporukom žita iz ukrajinske luke Odesa, a Rijeka je jedna od od alternativa.

– Još jednom se dokazalo da je ovo najbezbednija ruta za transport robe u Evropu. Venecija polako ispada iz trke zbog zaštite starog gradskog jezgra i ograničene dubine gaza, pa smo „u igri“ mi, Trst i Kopar, te me raduje investicioni ciklus koji je zaista san niz generacija. Kao što znamo, radi se o projektima koji su se pripremali pre dvadesetak godina, ali je trebalo imati hrabrosti, izvući ih iz fioke i krenuti u njihovu realizaciju. Počeli smo da razgovaramo o tome, imali smo podršku premijera, ministra i cele Vlade, koja prepoznaje značaj Rijeke, jer se ovim, osim same Rijeke, razvija i kompletan transportni sistem RH, rekao je Vukorepa, prenosi pomorac.hr.