Luka Rijeka: Poslovi s Austrijancima zaslužni za rast prometa

Na ukupnom nivou, promet svih suvih tereta u Luci Rijeka (Luka Rijeka d.d. i Adriatic Gate Container Terminal) iznosio je 2,118 mil tona i viši je za 10%. Promet Luke Rijeka d.d. u prvih šest meseci 2014. godine iznosio je 1,44 mil tona tereta i povećan je za 17% u odnosu na isti period 2013. godine.

Gledano prema strukturi tereta, najveći rast je zabeležen u transportu rasutog tereta koji je ukupno povećan za 59%. Najveće povećanje u ovoj grupi tereta ostvareno je na Terminalu za rasute terete u Bakru na kojem je u šest meseci 2014. godine promet povećan za visokih 167%.

U šest meseci ove godine na Terminalu je prekrcano ukupno 582.903 tona železne rude, uglja i cementa, što je gotovo tri puta više nego u istom peridou prošle godine.

Visoki rast prometa u najvećem delu je rezultat novog posla ugovorenog s austrijskim partnerom (čeličanama Voestalpine Rohstoffbeschaffungs iz Linza i Donawitza) koji je u Luci Rijeka imao značajne količine tereta pre rata, a nakon toga ga nije bilo godinama.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.