Rijeka Gateway: na terminal stižu dizalice sa potpuno daljinskim upravljanjem

Nemačka kompanija Liebherr isporučiće dizalice za izgradnju kontejnerskog terminala Rijeka Gateway u riječkoj luci, piše adriaports.com.

Izgradnja novog kontejnerskog terminala u Rijeci, podsetimo, počela je u septembru prošle godine, a reč je o zajedničkom ulaganju kompanija APM Terminals (A.P. Moller-Maersk) i ENNA Logic (deo ENNA Grupe). Novi terminal najavljen je kao najmoderniji na Jadranu i trebalo bi da otpočne rad do 2025. godine.

U prvu fazu će u naredne dve godine biti uloženo više od 200 miliona evra, dok je za drugu fazu koja je oročena na narednih deset godina, planirano još 180 miliona evra. U prvoj fazi terminal će pretovarati do 650.000 TEU godišnje, dok se u sledećoj fazi očekuje rast na više od milion TEU.

Liebherr će isporučiti 15 električnih pneumatskih dizalica i dva portalna krana na šinu (RMG). Dizalicama će se upravljati iz upravljačke sobe koju će isporučiti Liebherr, uz korišćenje Liebherr Liduro Power Porta, mobilne litijum-jonske baterije koja garantuje rad bez emisija.

– Partnerstvo između Liebherr Container Cranes-a i Rijeka Gatewaya predstavlja primer zajedničke posvećenosti inovacijama i održivosti. Koristeći daljinske operacije i naprednu opremu, terminal postavlja nove standarde za operativnu efikasnost, sigurnost i ekološku odgovornost u jadranskom regionu – prokomentarisao je Declan O’Sullivan, generalni menadžer prodaje Liebherr Container Cranes Ltd.

Foto: Pixabay.com/Bellergy RC, ilustracija