Počinju pripreme za izgradnju naftnog terminala u Luci Split

Luka Split priprema gradnju naftnog terminala za prihvat tankera i transport nafte železnicom i kamionima u unutrašnjost. Reč je o terminalu s četiri rezervoara ukupnog kapaciteta 56.000 kubika u splitskoj Severnoj luci, koji će biti osmo takvo postrojenje na hrvatskoj strani Jadrana, računajući i INA terminale u Bakru i Solinu koji služe samo za sopstvene potrebe, piše Slobodna Dalmacija.

Zasad se usklađuju poslovni planovi, izrađuju procene poslovnog plana prihoda i dobiti s procenom rizika tokom izgradnje terminala naftnih derivata, te se razrađuje struktura projekta, rekao je Direktor splitske luke Jerko Bačić. Za realizaciju ovakvog objekta, kako je pojasnio, potrebno je otprilike dve godine od izdavanja svih potrebnih potvrda i dozvola od nadležnih tela.

– Prve procene investicije kreću se u iznosima od 150 do 200 miliona kuna (oko 26,63 miliona evra). No, u ovom trenutku u mogućnosti smo da iznesemo samo ove okvirne finansijske podatke o visini i proceni ulaganja – navodi direktor Luke Split.

Tako bi, uz najveći i javnosti najpoznatiji terminal Jadranskog naftovoda u Omišlju na Krku, kao i po dva terminala u zadarskoj luci Gaženici i u Pločama, na hrvatskoj obali trebao da nikne šesti komercijalni naftni terminal.

Kada se tome dodaju i terminali za potrebe kompanije INA, kao i najveći terminal na Jadranu – u slovenačkom Kopru i terminal u Luci Bar u Crnoj Gori, postavlja se pitanje – ima li za sve njih posla, odnosno da li je investicija u Splitu isplativa?

– Sprovedena je sveobuhvatna i strukturirana studiju opravdanosti ulaganja, iz koje je vidljivo da na ovom području nedostaje još savremenih terminala naftnih derivata – rekao je direktor Luke Split Jerko Bačić.

Kako piše Slobodna Dalmacija, „da je investitor u Luci Split država, bilo bi razloga za suzdržanost u pogledu opravdanosti izgradnje još jednog naftnog terminala. Ipak, kako se radi o privatnom kapitalu i komercijalnom terminalu, razložno je verovati da postoji ekonomska logika iza celog projekta“.

Splitska luka prošla je poslednjih dvadeset godina više vlasničkih „preslagivanja“, a njeni vlasnici danas su kompanije Marine Consulting & Insurance i Gors savjetovanja, koje zajedno drže gotovo 83% vlasništva. Preostale deonice Luke poseduje Grad Split, navodi se u tekstu lista Slobodna Dalmacija. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.