Maersk Line privremeno napustio Luku Bar – zbog finansijske neisplativosti?

Danska brodarska kompanija Maersk Line od 1. januara ne saobraća preko Luke Bar, već će ubuduće to raditi preko albanske Luke Drač.

Nela Vitić, izvršna direktorka pomorske agencije Interlog, koja je generalni agent kompanije Maersk u Crnoj Gori, izjavila je za „Emsiju za pomorce“ Radija Crne Gore da Maersk Line nije trajno napustio barsku luku, već je zbog finansijske neisplativosti privremeno suspendovao taj servis, kao što je to uradio i 2012. godine.

Vitić je podsetila da je Maersk Line svoj kontejnerski servis na Luku Bar otvorila još 1999. godine, kao i da je pre četiri godine otvoren servis na Luku Drač.

– Što se tiče Maersk-ovog servisa na Bar, moram da kažem da nam je veoma žao što su odlučili da privremeno suspenduju servis, ali isto tako želim da podsetim da ovo nije prvi put da Maersk donese takvu odluku. Naime, isto se desilo u junu 2012. kada su takođe privremeno suspendovali servis, pa su ga nakon godinu i po dana opet otvorili. Sve to dovodi do zaključka da privremena obustava ne znači i konačno gašenje servisa. Ako se ukaže prilika i pokaže da projekat može biti profitabilan, sigurna sam da će Maersk Line razmotriti odluku o nastavku servisa preko Luke Bar – poručila je Vitić u izjavi za Radio CG.

Crnogorski mediji navode da nisu dobili zvanične komentare nadležnih ministarstava, kao ni barske luke o razlozima najvećeg svetskog brodara za takav potez i posledicama koje bi on mogao da ima za poslovanje Luke.

Barska luka od početka godine ponovo je u žiži javnosti zbog vesti o krijumčarenju droge.