Maersk planira da potroši milijardu dolara na akvizicije

Danski špediterski gigant A.P. Moeller-Maersk planira da otpočne pružanje sveobuhvatnog paketa logističkih usluga. Jedan od načina na koji namerava da to postigne su akvizicije, za koje kompanija namerava da izdvoji milijardu dolara.

Maersk se trenutno uglavnom fokusira na pomorski transport. Procenjuje se da ova danska kompanija transportuje jedan u pet kontejnera širom sveta. Međutim, špediterski gigant namerava da značajno proširi svoju ponudu tako što će se transformisati u logističkog operatera koji pruža sveobuhvatni paket usluga, ali i fokusiranjem na svoje kopnene operacije.

Maersk je još 2019. najavio da namerava da razvije svoju logističku ponudu. U 2020, kompanija je potrošila pola milijarde dolara na akviziciju američkog logističkog operatera  – Performance Team.

Soren Skou, generalni direktor kompanije, naveo je da će se proces transformacije kompanije ubrzati zbog neočekivano dobrih finansijskih performansi tokom pandemije.

– Pandemija je bez sumnje istakla našim kupcima to koliko je bitno da sarađuju sa kompanijom koja može da preuzme odgovornost za sve, od fabrike do krajnjeg odredišta –  rekao je Skou u intervjuu za Rojters.

Skou dodaje da Maersk vidi velike mogućnosti za rast u logistici u kopnenom saobraćaju, budući da pregledom 200 najvećih klijenata kompanije u oblasti pomorskog transporta primećuje se da se vrlo, vrlo mali deo njihove logistike u kopnenom saobraćaju prepušta danskoj kompaniji.

Zbog toga Maersk teži da u narednih pet godina u svom logističkom poslovanju ostvari sličan rast – iznad 10%.

– Ne želim da odredim datum, ali siguran sam da naša logistika ima potencijal da, mereno prometom, postane jednako velika kao i pomorski transport –  rekao je Skou.

Kompanija teži da se razvije kako organskim putem, tako i putem akvizicija. U naredne dve godine, na akvizicije planira da potroši milijardu dolara.

Oko 73% prihoda kompanije dolazi od prevoza kontejnera i on će ostati njen glavni segment. Maersk poseduje ili upravlja sa oko 710 kontejnerskih brodova – sa ukupnim kapacitetom od 4,1 miliona kontejnera – a upravlja i sa 66 kontejnerskih luka širom sveta.

Danska kompanija je 2020. postigla neočekivano dobar  finansijski rezultat. Njen prihod je porastao za 2,2% na 39,7 milijardi dolara. EBITDA je na godišnjem nivou povećana za 44% na 8,2 milijarde dolara. S druge strane, neto profit povećan je za skoro šest puta na 2,9 milijardi dolara.

Izvor: trans.info