Malteškoj kompaniji povereno upravljanje kontejnerskim terminalom u Luci Drač

Kompanija Mariner Adriatic, deo malteške Hili Company, preuzela je upravljanje kontejnerskim terminalom Drač u Albaniji.

Više od 90% albanskog kontejnerskog prometa obavlja se preko Drača, čiji je kapacitet više od 180.000 TEU godišnje, a ova luka u dobrom je položaju da opslužuje okolne zemlje u zaleđu, koje nemaju izlaz na more – Srbiju, Severnu Makedoniju…

Mariner Adriatic, koji je zadužen za logističke operacije i upravljanje terminalima u okviru Hili Company, takođe poseduje i Baltic Container Terminal, koji ima koncesiju na kontejnerskom terminalu u Rigiji (Litvanija) kao i 50% udela u Terminal Intermodale Venezia (Italija), zajedno sa Mediterranean Shipping Company.

Operater kontejnerskog terminala u Draču, koji je odabran na tenderu, sada planira sprovođenje novog operativnog programa efikasnosti, što će uključivati određene investicije, kao i ažuriranje operativnih praksi i procesa, obuku zaposlenih itd, prenosi portal maltatoday.com.mt. 

– Ovo predstavlja važan korak u razvoju naše grupe i dodatno dokazuje naš status međunarodnog operatera kontejnerskih terminala – kaže Edvard Hili, generalni direktor Hili Company.

Početkom godine, objavljeno da je cilj da se luka u Draču strateški pozicionira za budućnost, imajući u vidu da se u narednoj deceniji predviđa trostruko povećanje pomorske trgovine u zoni Jadranskog i Jonskog mora. Ovu luku, u koju dolaze kontejneri iz više od 70 zemalja, mnogi video kao važnog aktera u regionalnom povezivanju. Ipak, za jačanje pozicije biće potrebna značajna infrastrukturna ulaganja i gradnja mreže saobraćajnica.

Drač je proteklom periodu intenzivno pominjan i kao luka koja ima perspektivu da u budućnosti postane „oslonac Srbije“, kada je reč o robnoj razmeni sa udaljenim regijama. Takvom scenariju morala bi da prethodi izgradnja „autoputa mira“ – od Niša ka Prištini, Tirani i dalje ka Draču, čiji datum početka je i dalje u domenu najava.

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija nedavno je dao komentar o tome zašto je Drač zanimljiv i zbog čega bi gradnja autoputa ka Albaniji bila ekonomski isplativa. Uprkos činjenici da Drač nema veliki kapacitet, deo tamošnje obale ima duboko more, što bi omogućilo pristup brodovima sa vrlom dubokim gazom. To je prednost, budući da veliki prekomorski brodovi ne mogu da uđu u sve luke Mediterana, zbog čega se najčešće pretovaraju na Malti ili Siciliji, naveo je Bušatlija. U Drač bi, pak, mogli da uđu. Izgradnja veze od Drača ka Beogradu bila bi opravdana, jer bi srpska prestonica praktično postala distributivni centar za celu Evropu, istakao je tada ekonomski stručnjak.