Prevezli više robe, a zaradili manje – Pad vozarina baca senku na učinak kompanije Hapag-Lloyd

Hapag-Lloyd suočio se sa padom prihoda tokom prvih devet meseci 2023. godine, prvenstveno zbog pada vozarina u trećem kvartalu, pokazuje najnoviji finansijski izveštaj kompanije. Uprkos stabilnom obimu transporta od početka godine, tržišni uslovi su doveli do značajnog pada EBITDA Grupe na 4,5 milijardi dolara i EBIT-a Grupe na 3,0 milijardi dolara, uz profit od 3,4 milijarde dolara.

Ovo je prvi put da su u izveštavanju poslovne aktivnosti kompanije Hapag-Lloyd podeljene na segmente Linijskog prevoza i Terminala i infrastrukture, imajući u vidu proširenja poslovanja terminala.

Smanjenje prihoda od Linijskog poslovanja na 15,2 milijardi dolara, pripisano je prvenstveno nižim prosečnim vozarinama – 1.604 USD/TEU (9M 2022: 2.938 USD/TEU). Cene su naročito niske bile u trećem kvartalu (1.312 USD/TEU, naspram 3,106 USD/TEU u trećem kvartalu 2022), kada je, sa druge strane, obim transporta povećan za skoro 5%. 

Troškovi transporta smanjeni su za 11 procenata u odnosu na prethodnu godinu i iznose 9,6 milijardi dolara, pod uticajem normalizacije globalnih lanaca snabdevanja i niže prosečne cene potrošnje bunkera od 611 dolara po toni.

Rolf Haben Jansen, generalno direktor Hapag-Lloid AG, priznao je izazove u prigušenom tržišnom okruženju, naglašavajući napore da se smanje troškovi i izvrši prilagođavanje servisne mreže.

– Zahvaljujući povećanju obima transporta u trećem kvartalu, ukupan obim u devetomesečnom periodu je otprilike isti kao i u poređenju sa 2022. U isto vreme, nastavili smo da sprovodimo našu stratešku agendu, proširili portfolio naših terminala i povećali zadovoljstvo kupaca opet kroz poboljšanja kvaliteta. Međutim, vozarine su ispod nivoa iz prethodne godine i, kako se očekivalo, ponovo su pale u trećem kvartalu – što se odražava u mnogo nižim zaradama – objasnio je Jansen.

On je naveo da, kao odgovor, kompanija naporno radi na tome da maksimalno smanji troškove, postizanjem ušteda na strani nabavke i prilagođavanjem servisne mreže.

– Ipak, ako se spot stope ne oporave, mogli bismo se suočiti sa nekoliko izazovnim kvartalima u ovom prigušenom tržišnom okruženju – rekao je Jansen.

Prognoza kompanije za celu 2023. navodi raspon EBITDA od 4,5 do 5,5 milijardi USD i raspon EBIT-a od 2,4 do 3,4 milijarde USD, uz neizvesnosti zbog geopolitičkih sukoba, inflatornih pritisaka i visokog nivoa zaliha kupaca.

Više detalja i kompletan finansijski izveštaj kompanije možete pogledati OVDE. 

Foto: hapag-lloyd.com