Lidl kupuje sopstvene kontejnerske brodove

Različiti maloprodajni lanci kao što su Walmart, Home Depot, John Lewis i drugi odnedavno iznajmljuju manje kontejnerske brodove kako bi uspostavili kontrolu nad snabdevanjem. Njihov primer sledi i nemački Lidl, a očekuje se da će taj diskontni gigant imati sopstvenog kontejnerskog prevoznika, pišu nemački portali.

Rat u Ukrajini, pandemija korone i intenzivna kupovina – diskontnom gigantu trenutno nije lako u trgovini hranom koju karakterišu niske cene. Rastuće vozarine i kašnjenja u kontejnerskom brodskom transportu pogoršavaju situaciju – a sve to je uticalo da diskonter, koji pripada Schwarz Grupi (Schwarz Gruppe), „ode“ u brodovlasnike.

Nekoliko nemačkih portala, među kojima su DVZ, manager magazin, Lebensmittel-Zeitung, eutotransport.de i drugi, objavilo je prošle sedmice da će Lidl imati sopstvene kontejnerske brodove. manager magazin navodi da je dobio potvrdu da će „Lidl u budućnosti koristiti neke od sopstvenih kapaciteta za pomorski transport“, kao i da su iz kompanije naveli da je to “ još jedan element za obezbeđenje lanaca snabdevanja i dostupnosti robe u filijalama.“

Eurotransport.de piše da Schwarz Grupa (Schwartz Gruppe), koja pored Lidla i Kauflanda poseduje i kompaniju za odlaganje otpada Pre Zero, trenutno kupuje nekoliko kontejnerskih brodova koji će ploviti pod brendom Tailwind Shipping Lines. Ovaj portal navodi i da je iz kompanije istaknuto da će se i dalje „u velikoj meri oslanjati na vrednu i dobro uspostavljenu saradnju sa partnerima“.

Sedište u Nekarsulmu i dalje nerado daje detalje o brodovima, rutama i učestalosti polaska, a DVZ piše da među brodskim brokerima kruže glasine da Lidl planira da nekoliko većih kontejnerskih brodova Tailwind Shipping Lines „pusti u promet do sredine godine“.

Foto: Unsplash/Marjan Blan