Modernizacija rečnih luka – Nova dizalica za brži pretovar robe u Brčkom

U Luci Brčko puštena je u rad nova dizalica, koja će omogućiti brži pretovar robe i značajno unaprediti efikasnost rada. Iz Delegacije Evropske unije u BiH saopšteno je da je ovo značajna prekretnica u procesu modernizacije luke, kojoj je EU bespovratno dodelila tri miliona evra, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila kredit od sedam miliona evra za unapređenje infrastrukture.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler je rekao da EU podrškom modernizaciji Luke Brčko doprinosi ne samo ekonomskom napretku i otvaranju novih radnih mesta, već i jačanju trgovinskih veza i mogućnosti između BiH i Unije, kao i šireg regiona. On je ukazao da povoljan položaj Brčkog na reci Savi nije maksimalno iskorišćen.

Direktor Luke Brčko Perica Josić da je izjavio da je ovo izuzetno važno za Luku Brčko, jer u poslednjih 50 godina nije bilo ozbiljnijeg ulaganja.

Nova dizalica, nosivosti 16 tona, ima trostruko veći kapacitet nego prethodna. Projekat modernizacije Luke Brčko predstavlja ključni segment Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za poboljšanje saobraćajne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

– U sklopu ovog projekta izgrađena je nova pruga, nova pristupna saobraćajnica, dobili smo novu modernu dizalicu i izgradili novi lučki plato. Ovo je važno ne samo za Brčko distrikt, nego i za celu BiH, jer je Luka Brčko od strateškog interesa za celu zemlju. Ulaganje u ovu strukturu biće pokretač novog privrednog razvoja – najavio je Josić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić rekao je da će ovaj projekat dugoročno doneti mnogo više koristi, posebno ekonomskih, kao i prosperitet ne samo za Brčko, već i šire. Šefica EBRD za BiH Manuela Nesl ocenila je da će ovaj projekat napraviti razliku za ekonomiju Brčkog, pomoći u razvoju biznisa, izvozu i uvozu i da će približiti BiH Evropskoj uniji.

Građevinski radovi na luci predstavljaju vodeći projekat Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a veliki korak je napravljen postavljanjem najsavremenije dizalice, koji je usledio nakon završetka lučkog platoa 2022. godine. Poslednja komponenta projekta koju finansira EU obuhvata sanaciju pristupnog puta od Luke do Bijeljinske ceste, kao i industrijske pruge od Luke do železničke stanice Brčko Novo. Završetak ovih radova se očekuje tokom ove godine.

Izvor/foto: Investicioni okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework/WBIF)