Austrijski Palfinger počeo izgradnju fabrike dizalica i kranova u Nišu

Austrijska kompanija Palfinger svečano je obeležila početak izgradnje pogona u Nišu vrednog 35,5 miliona evra. Početak proizvodnje je najavljen za 2024. godine, dok bi celokupan projekat trebalo da bude završen 2027, kada je planirano da broj zaposlenih dostigne 375. 

Na događaju povodom polaganja kamena-temeljca u utorak (12. septembra), predstavnici kompanije Palfinger istakli su da će u Nišu biti izgrađeno „super-moderno postrojenje za proizvodnju čeličnih komponenti i podsklopova za široku paletu proizvoda – od dizalica za utovar do pristupnih platformi“.

Direktor Andreas Klauser naveo je da je Niš idealno mesto za novo proizvodno postrojenje, zbog svog kvalifikovanog kadra, strateške pozicije i ekonomske podrške razvoju.

– Ovo je bitan deo planova kompanije Palfinger i želimo da se razvijamo. Ovde imamo obrazovane ljude, od kojih se 70 već prijavilo za posao – dodao je Klauser.

Ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner izjavio je da odluka menadžmenta kompanije Palfinger da posluje u Srbiji potvrđuje dobru i dugoročnu privrednu saradnju.

Palfinger posluje u okviru grupacije koju čine 84 kompanije u 33 zemlje, sa 31 proizvodnom i montažnom jedinicom, a poseduje prodajnu i servisnu mrežu na preko 5.000 lokacija u više od 130 zemalja na svim kontinentima. Prema godišnjem izveštaju holdinga u 2022. godini, promet je iznosio rekordnih 2,23 milijarde evra, što je značajan rast u odnosu na 2021. godinu, kada je promet bio oko 1,84 milijarde evra. Grupacija zapošljava 12.210 radnika.

Vodeći proizvod Palfingera je dizalica sa zglobom na kamionu, koja je dostupna u oko 150 modela. Kompletna proizvodnja niške fabrike namenjena je izvozu u Francusku, Nemačku, Austriju i Sloveniju, istaknuto je na događaju.

Kako je najavljeno, biće nastavljeni i razgovori o otvaranju razvojno-istraživačkog centra, kako bi se angažovali mladi ljudi sa Niškog univerziteta.

Obeležavanju početka radova osim predstavnika kompanije i ambasade Austrije, prisustvovali su i državni i lokalni zvaničnici – predsednikž Srbije Aleksandr Vučić, ministar privrede Slobodan Cvetković, ministar građevinarstva Goran Vesić, gradonačelnica Grada Niša Dragana Sotirovski, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Izvor: Razvojna agencija Srbije 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.