Počela rekonstrukcija pruge Lukićevo-Zrenjanin vredna preko 4 miliona evra

Infrastruktura železnice Srbije započela je rekonstrukciju pruge Lukićevo-Zrenjanin Fabrika, u dužini nešto manje od osam kilometara, između Orlovata i Zrenjanina. Rekonstrukcijom će biti obuhvaćena deonica od Rasputnice 1, koja se nalazi iz pravca Orlovata oko kilometar i po pre Lukićeva, preko Lukićeva do stanice Zrenjanin Fabrika.

Kako je saopšteno, ukupno će biti rekonstruisano 7.850 metara, a radovima će biti obuhvaćen prolazni kolosek, kao i četiri skretnice u stanici Lukićevo. U okviru radova biće uređeno i šest putnih prelaza na ovoj pruzi, od kojih je jedan u blizini Lukićeva asfaltiran, dok je ostalih pet na ukrštanjima sa atarskim putevima.

Radovi su počeli 20. februara, a rok za realizaciju čitavog posla je 270 dana. Za devet meseci koliko će radovi trajati na deonici Rasputnica 1-Lukićevo-Zrenjanin Fabrika predviđena je najpre demontaža starog koloseka, zatim polaganje novih šina i betonskih pragova, ugradnja potrebne opreme na pruzi, i najzad dopuna tucanika, zastorna prizma, rešetanje i mašinsko regulisanje koloseka.

Nakon rekonstrukcije, nosivost pruge biće povećana, što će omogućiti bolje i efikasnije odvijanje teretnog železničkog transporta, a bezbednost će biti podignuta na znatno viši nivo, dodaje se u saopštenju.

Radovi svakodnevno počinju u 8 i traju do 18 sati, tokom dnevnih zatvora pruge za saobraćaj vozova na ovoj deonici. Vrednost radova je oko 500 miliona dinara, a investitor projekta je Infrastruktura železnice Srbije. Radove izvodi novosadski ZGOP.

Radovi na ovoj deonici predstavljaju nastavak rekonstrukcije pruge Novi Sad-Rimski Šančevi-Orlovat-Zrenjanin. Prošle godine rekonstruisane su deonice Titel-Orlovat i Orlovat-Lukićevo, u ukupnoj dužini nešto više od 36 kilometara. Poslednji put radovi na ovoj pruzi obavljeni su pre punih šest decenija, podseća Infrastruktura železnice u saopštenju

Foto: YouTube/PrintScreen, Infraz