Nastavljen pad prometa Luke Ploče, rezultati i dalje bolji nego pre krize

Promet kroz luku Ploče u prvih devet meseci ove godine iznosio je nešto više od 3,7 miliona tona robe, što je pad od 9,5 % u odnosu na isti period prethodne godine (4,159 miliona tona). Najveći pad je zabeležen kod rasutih tereta – 16% u odnosu na treći kvartal 2022, pokazuju podaci finansijskog izveštaja Luke Ploče d.d. koji je prošle sedmice objavljen na Zagrebačkoj berzi. 

Kako se navodi u finansijskom izveštaju, ukupan promet kompanije i dalje je veći od prometa pre rusko-ukrajinske krize (povećanje od 37% u odnosu na isti period 2021. godine).

Uprkos pomenutom padu prometa od 9,5%, prihodi od prodaje lučkih usluga, kao osnovne delatnosti luke Ploče, porasli su 11% u odnosu na isti period prethodne godine (27,6 miliona evra, naspram prošlogodišnjih 24,8 miliona evra). Isto povećanje zabeleženo jei kod prihoda od skladišnih naknada. Kada je reč o prihodima od prodaje robe, oni su 56% manji u odnosu na isti period prethodne godine (25,9 miliona evra, napram prošlogodišnjih 59 miliona evra).

Ukupni prihodi u prvih devet meseci 2023. godine iznosili su 54,2 miliona evra (u istom razdoblju prošle godine 84,1 milion evra).

Na svetskom tržištu nastavlja se pad cena robe, u odnosu na prethodnu godinu, što utiče na ukupan prihod (i trošak) robe, ističe se u izveštaju.

Broj zaposlenih je povećan sa 394 na 404 u odnosu na isti period lane. Prosečna bruto zarada iznosi 1.556 evra, dok je u istom periodu prethodne godine bila 1.496 evra, što ukazuje na povećanje prosečnih zarada za 4 odsto.

U prvoj polovini ove godine, podsetimo, promet preko luke Ploče iznosio je oko 2,6 miliona tona, što je za 11% manje u odnosu na isti period prošle godine. 

Uticaj krize u Ukrajini

Rukovodstvo podseća da je rusko-ukrajinska kriza tokom 2022. godine donela određene pozitivne efekte za poslovanje Društva, usled poremećaja globalnih logističkih tokova, koji su i dalje prisutni u 2023. godini, ali u manjoj meri. Naime, severne luke su postale zagušene, dok je na Crnom moru, koje je u blizini ratne zone, došlo do poskupljenja osiguranja za brodove; sve to je doprinelo povećanju logističkih troškova na ovom pravcu, kao i čestim zagušenjima, a istovremeno stvorilo šansu za luke na jadranu. 

Sa druge strane, dok je rusko-ukrajinska kriza donela pozitivan uticaj u segmentu prihoda od lučkih-delatnosti, evidentan je značajan porast cena sirovina, kao i izražena volatilnost tržišta kapitala (npr. kroz porast troškova, izazovima u ciklusu ponude/potražnje, porast inflacije itd…).

Foto: YouTube/PrintScreen, Luka Ploce HR

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.