Novi projekat modernizacije Luke Rijeka – Potpisan ugovor vredan 35 miliona evra

U Luci Rijeka u petak je potpisan sporazum za izvođenje radova u okrviru projekta „Unapređenje infrastrukture luka Rijeka – Bazen Rijeka“, vredan 268 miliona kuna (sa PDV-om), odnosno oko 34,84 miliona evra. Reč je o rekonstrukciji infrastrukture na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu, kao i Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu riječke luke, a 85% finansiranja projekta je iz evropskih fondova (CEF).

Projektom je predviđena je obnova 109.420 m2 kolovoznih površina, oko 12.000 metara železničke pruge, kao i 1.625 metara kranskih koloseka. Završetak radova očekuje se do kraja 2022. godine.

Iz Lučke uprave Rijeka podsećaju da su u proteklih godinu dana, kao ugovarač i glavni koordinator, pokrenuli sedam projekata za obnovu i modernizaciju ukupne vrednosti 132,8 miliona evra, koji se sufinansiraju iz Instrumenta za povezivanje evrope (Connecting Europe Facility – CEF).

U toku je priprema dokumentacije za prijavu za nove projekte u periodu od 2021. do 2027. godine, među kojima su izgradnja putničkog terminala na Molo longu i spajanje nasipanjem dva gata kod Praške obale, kako bi se proširio operativni prostor.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.