U Luku Bar uplovio najveći brod dosad – Uniprom do kraja godine najavio izvoz 640.000 tona boksita

U Luku Bar je uplovio najveći brod od osnivanja kompanije – Pacific Success, na koji će biti ukrcano 110.000 tona boksita.

Ovaj posao značajan ne samo za Luku, već i kompletnu crnogorsku privredu, ugovoren je sa kompanijom Uniprom, koja se obavezala da ove godine preko barske luke izveze 640.000 tona ove rude aluminijuma, što će najvećoj kompaniji u gradu pod Rumijom omogućiti da ostvari četvrtinu ukupnih godišnjih prihoda.

Uprkos otežanim uslovima rada, obim pretovara u prva četiri meseca ove godine je na nivou planiranog i značajno je veći u odnosu na prethodnu godinu, čemu značajno doprinosi i realizacija ugovora sa kompanijom Uniprom, piše crnogorska Pobjeda.

Koliko je taj posao značajan za Luku Bar i Montecargo, svedoči činjenica da nam u strukturi ukupnih prihoda ovaj posao donosi četvrtinu na godišnjem nivou, a mislim da je taj procenat znatno veći u bilansima Montecarga, istakao je izvršni direktor Luke Vladan Vučelić.

– Uzimajući u obzir kakve sve multiplikativne efekte lučki biznis reflektuje na veći deo onih koji se bave pružanjem te vrste usluga, jasno je što u ovom trenutku ovaj posao znači za Luku Bar i za kompletnu crnogorsku privredu – dodao je.

Brod Pacific Success dužine je je 295 metara i širine 46 metara, a nosivosti 180.000 tona. Ugovorena dnevna norma ukrcaja je 15.000 tona za vremenski pogodan radni dan, na osnovu čega se može pretpostaviti da će brod ostati u Luci šest-sedam dana, rekao je predsednik Borda direktora Luke Bar Branko Branković,

– Uplovljenje najvećeg broda u Luku Bar ikad jeste istorijski trenutak za ovu kompaniju, ne samo zbog veličine broda, već i zbog toga što se jedan od najvećih lučkih poslova odvija u ovako teškim okolnostima – kazao je predsednik opštine Bar Dušan Raičević

Predsednik Borda direkora Branko Branković istakao je da je Luka na dobrom putu da ostvari planirani obim pretovara, te podsetio da je odbor direktora u novom sazivu radi od 17. marta, da je dan kasnije formiran krizni štab, donet plan rada uz obavezno korišćenje zaštitne opreme, kao i da je sa predstavnicima sindikata potpisan sporazum o zaradama, kao i da su donete neophodne investicione odluke. Neki pregovori o poslovima u Slobodnoj carinskoj zoni su zamrznuti, ali ne i važne investicije, započete u 2019. godini, piše Pobjeda.

Poslovnu 2019. godinu Luka Bar a.d. završila je sa ostvarenom dobiti od preko 930.000 evra, zavšenom procenom imovine, raščišćenim bilansima, potpisanim Kolektivnim ugovorom i stvorenim preduslovima za razvoj u svim segmentima poslovanja, navodi se u tekstu Pobjede.

Početkom aprila, podsetimo, objavljeno je da je menadžment Luke Bar sa predstavnicima dve reprezentativne sindikalne organizacije dogovorio da će zarade zaposlenih za april, maj i jun biti manje za 10 do 20%, kako je tada saopšteno, „da bi se ova državna kompanija izborila sa krizom u poslovanju izazvanom pandemijom korona virusa“.

Foto: Pixabay.com/Mohammed Hijaz (ilustracija)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.