Hemijskoj industriji treba više ŽENA u logistici – 10 kompanija pokrenulo inicijativu

Švajcarska kompanija Bertschi saopštila je da sa partnerima pokreće novu inicijativu za promociju rodne ravnopravnosti u logistici.

Preciznije, ova inicijativa biće usmerena na žene u logistici hemijske industrije, koja je polje gde su muškarci tradicionalno dominantni. Iza projekta stoji konzorcijum od 10 članova – predstavnika hemijske industrije, kao i kompanija koje pružaju logističke usluge hemijskoj industriji. 

Premošćavanje rodnog jaza

Uprkos postepenim poboljšanjima, rodna razlika u logistici je i dalje velika, poručuje Bertschi. Na primer, udeo žena vozača kamiona u EU je najviše 6 odsto. U ovoj kompaniji smatraju da je premošćavanje tog jaza ključno za stvaranje uravnoteženog tržišta radne snage.

Istraživanja su dosledno pokazala da mešoviti timovi poboljšavaju performanse i postižu bolje poslovne rezultate. Međutim, operativne i menadžerske uloge u logistici i dalje pretežno imaju muškarci, što naglašava potrebu za ciljanim merama za promovisanje rodne ravnoteže.

Ovaj izazov je, kako se naglašava, posebno izražen u sektoru logistike.

– Bertschi je uspeo da postigne uravnotežen odnos između žena i muškaraca u novim, globalno aktivnim poslovnim oblastima – uključujući i na svim nivoima upravljanja – ali imamo još mnogo toga da nadoknadimo u Evropi – rekao je Hans-Jorg Bertschi, predsednik grupe i dodao da je upravo ovakva situacija podtsakla da pokrenu ovu jedinstvenu inicijativu i da udruže svoje iskustvo i koncepte za veću ravnotežu polova.

Foto: bertschi.com

Strategija konzorcijuma

Konzorcijum je prvenstveno usmeren na logistiku hemijske industrije u Evropi, budući da su osnivači eksperti u toj oblasti, koji veruju da je rodna raznolikost korisna u zahtevima specifičnim za sektor kao što su pouzdanost, bezbednost, održivost i otpornost lanaca snabdevanja.

– Inicijativa „Žene u logistici“ usmerena je na tri glavne ciljne grupe: vozače, logističke operatere i menadžere. Organizovanjem posebnih radnih grupa za svaku ciljnu grupu, konzorcijum ima za cilj da pokrene značajne promene i promoviše inkluzivnu i raznoliku logističku industriju – navodi Bertschi.

Foto: bertschi.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.