Zavirite u najnoviji distributivni centar LEGO kockica – Ima vetrenjaču, a snabdevaće se vozom! (FOTO)

Najpoznatije kockice na svetu od sada će do mnogih trgovina u Evropi stizati preko najnovijeg regionalnog distributivnog centra (RDC), u Tessenderlou u Belgiji. Novim centrom za distribuciju LEGO Grupe upravljaće međunarodna logistička kompanija Kuehne+Nagel, a kako kažu, to je važna prekretnica u strategiji kompanije da proširi svoju mrežu snabdevanja i distribucije.

Novi projekat omogućiće da put poznate edukativne igračke do prodavnica širom Evrope bude još brži i jednostavniji. U proseku, očekuje se da će vreme isporuke biti skraćeno za dva dana.

Lokacija u Belgiji opsluživaće omnikanalne kupce kompanije u Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Irskoj i severnoj Francuskoj, kao i maloprodajne objekte LEGO brendova. Fabrike prepoznatljivih kocki u Mađarskoj i Češkoj Republici snabdevaće distributivni centar proizvodima.

Distributivni centar u Tessenderlou (oko 100 kilometara od Brisela) drugi je u distributivnoj mreži LEGO Grupe, pored postojećeg u mestu Jirni u Češkoj. Ima površinu od oko 27.000 m2, opremljen je za skladištenje do 44.000 paleta, a očekivani promet iznosi približno 32.000 porudžbina godišnje.

Zapravo, novi distributivni centar u Belgiji nalazi se u istom kampusu kao i fulfilment centar LEGO online-prodavnice (koji će sada takođe snabdevati iz RDC).

– Širenje naše mreže snabdevanja i distribucije obezbediće da nastavimo da zadovoljavamo potražnju kupaca i da mnogo dece nastavi da uči kroz igru u godinama koje dolaze. Zahvalni smo na kontinuiranom partnerstvu sa Kuehne-Nagel i srećni što su uključeni u upravljanje lokacijom – rekao je Karsten Rasmussen, glavni operativni direktor LEGO Grupe.

Gianfranco Sgro, izvršni potpredsednik ugovorne logistike u Kuehne+Nagel, poručio je da je novi projekat produžetak partnerstva koje traje više od 12 godina.

I u realizaciji ovog projekta LEGO se vodio svojom posvećenošću smanjenju apsolutnih globalnih emisija ugljenika za 37% do 2032. godine. Objekat je izgrađen prema BREEAM Excellent ekološkim standardima, sistemu sertifikacije koji meri performanse održivosti zgrada. Solarni paneli i vetroturbine će generisati značajnu obnovljivu energiju, dok će celokupno grejanje biti obezbeđeno geotermalnom energijom, da bi se što više smanjio uticaj na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Konkretno, očekuje se da će vetroturbina na licu mesta proizvoditi približno 40 odsto ukupnih energetskih potreba distributivnog centra. Solarni paneli, koji će biti postavljeni i pušteni u rad u leto 2024. godine, obezbediće dodatnu obnovljivu energiju.

LEGO će koristiti evropsku železničku mrežu za transport proizvoda iz svojih fabrika, što bi, prema procenama, trebalo da godišnje uštedi oko 2.000 tona ugljen-dioksida, u poređenju sa trenutnim transportom kamionima.

U saopštenju se podseća da je izgradnja distributivnog centra Tessenderlo samo jedna od mnogobrojnih investicija ove kompanije. Više od milijardu američkih dolara uloženo je u dve nove najsavremenije fabrike u Vijetnamu i SAD, koje bi trebalo da se otvore 2025. i 2027. godine. Obe fabrike će koristiti obnovljive izvore energije i doprineti lokalnoj zajednici kroz otvaranje radnih mesta za visokokvalifikovane zaposlene.

– LEGO Group dodatno proširuje četiri svoje postojeće fabrike u Niređhaziju u Mađarskoj, Bilundu u Danskoj, u Jiaking u Kini i gradu Monterrei u  Meksiku. Time bi se zadovoljila buduća potražnja i podstakao dugoročni rast. Ova proširenja i trebalo da budu završena u narednih nekoliko godina – ističe kompanija u saopštenju.

Foto: ©2024 The LEGO Group

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.