Novi riječki terminal – strateška tačka za Maersk na Jadranu

Nakon dugotrajnog i zahtevnog procesa, krajem juna konačno je potpisan ugovor o koncesiji za novoizgrađeni kontejnerski terminal Zagrebačka obala u riječkoj ljuci. Koncesionar je holandski APM Terminal, deo grupacije Maersk i jedan od najvećih operatera terminala na svetu, u partnerstvu sa hrvatskom firmom Enna Logic.

Novi terminal počeće da radi 1. januara 2024, a na njemu će biti zaposleno 300 mladih stručnjaka.

Sa novim koncesionarom riječka luka repozicionira svoj položaj na Severnom Jadranu. APM Terminals posluje na svih pet kontinenata i ima 80 kontejnerskih terminala i to je partner koji garantuje punu zaposlenost Zagrebačke obale, izveštava HRT.

Kako je APM u vlasništvu vodećeg kontejerskog brodara – danske kompanije Maersk, riječki terminal postaje njihova strateška tačka na Jadranu.

– Rijeka ima prednost blizine tržišta Srednje Evrope. Važna je povezanost, kako drumska tako i železnika, te skraćivanje vremena putovanja sa Dalekog istoka do Evrope. Smatram da ceo Adriatik treba da bude izuzetno konkurentan severnim lukama, Grčkoj i Pireju. Svakako će i Rijeka biti konkurentna – rekao je Ivić Vodopija, generalni direktor Maersk Croatia.

Do 2024. biće gotova saobraćajnica D-403 kao i multifunkcionalni železnički terminal, što su velike stvari za Rijeku.

– Rijeka postaje prva kontejnerska luka na Severnom Jadranu. Ona se pozicionira, partneri je prate. Uposlićemo kompletan saobraćajni pravac, železnicu, kamionski prevoz. Mi postajemo najbliža tačka za ulazak sa Dalekog istoka na evropsko kopno – smatra je upravnik Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa.

Izvor: HRT 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.