Oštro pale vozarine u brodskom kontejnerskom prevozu

Vozarine u brodskom kontejnerskom i prevozu rasutih tereta snažno su pale u proteklih šest meseci, nadovezujući se na niz naznaka snažnog usporavanja aktivnosti u svetskoj privredi.

Od sredine prošle godine indeks vozarina u brodskom prevozu rasutih tereta BDI (Baltic Dry Index) potonuo je 47 posto, iskazujući snažan pad troškova brodskog prevoza sirovina poput železne rude i uglja. Razdoblje se poklapa se američkim podizanjem carina na uvoz čelika i aluminijima i zaoštravanjem trgovinskih napetosti u prvom redu između Kine i SAD-a.

Transport sirovina smatra se važnim ekonomskim pokazateljem jer su njihovi potrošači ključni industrijski sektori, poput proizvodnje čelika i struje. Pad aktivnosti u tim sektorima nagoveštava pak ozbiljno usporavanje privrede, upozoravaju analitičari.

– Naznake da su pozicije SAD-a i Kine u trgovinskim razgovorima i dalje udaljene pritiskale su raspoloženje na tržištima sirovina i u prethodnom razdoblju – napisali su u petak u belešci klijentima analitičari banke ANZ.

Beleška je objavljena nakon što je američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio da su SAD i Kina „miljama“ udaljeni od rešenja spornih pitanja.

– Globalna privreda i tržište prevoza rasutih tereta pokazuju nam vrlo opipljive znakove ozbiljnih problema, konstatuje Jeffrey Landsberg, direktor savetodavne firme Commodore Research.

Od početka godine Baltic Dry Index pao je 25 posto, pri čemu pad vozarina nije ograničen samo na tržište prevoza rasutih tereta. Pao je i Harpexov indeks vozarina u kontejnerskom prevozu, i to za 30 posto od prošlogodišnjeg juna.

Vozarine u kontejnerskom prevozu tereta pokazatelj su isporuka široke palete proizvoda i također se smatraju važnim ekonomskim pokazateljem.

Njihov pad dodatno ističe pad nivoa aktivnosti u industrijskim sektorima u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi.

– Usporavanje rasta svetske privrede, nerešeni trgovinski sukob Kine i SAD-a, blokada dela državnih službi u SAD-u i drama oko bregzita redom su izvori neizvesnosti koja pritiska raspoloženje – ističe Hussein Sayed iz brokerske kuće FXTM.

 

Izvor: seebiz.eu