Novi prelazi ka Mađarskoj, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori u 2019.

U državni budžet u 2018, efikasnim radom Uprave carina slilo se više od 586 milijardi dinara. To je za 10,47 odsto više nego 2017, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je, na obeležavanju Međunarodnog dana carine, 26. januara, naveo da je potpuna modernizacija i kompjuterizacija rada Uprave carina cilj Vlade Srbije i istakao da Carina mora da bude još efikasnija i bolja, kako bi se omogućio još veći i bolji protok ljudi i roba.

Mali je najavio da se očekuje da će 7. februara biti otvoren novi, rekonstruisani granični prelaz Bajmok ka Mađarskoj koji će biti mnogo moderniji i funkcionalniji i rasteretiće druge granične prelaze u blizini.

Dodao je i da je u toku igradnja GP Sot na granici s Hrvatskom, i da se završetak radova očekuje u drugoj polovini ove godine. U planu je i izgradnja GD Kotroman ka BiH, a obezbeđena su i sredstva za izgradnju GP Gopstun ka Crnoj Gori.

Mali je rekao da su u 2018 doneta dva strateška zakona – Zakon o carinskim službenicima i Carinski zakon, na koje se čekalo deceniju i kojima Srbija hvata korak sa zemljama EU.

Strategija rukovodstva Uprave carina je da se do 2023. uspostavi potpuno automatizovano i kompjuterizovano carinsko poslovanje. Direktor Uprave carina Miloš Tomić rekao je da je 2018. Uprava carina ostvarila rekordni rezultate kada je reč o naplati i o učešću u budžetu od 49,5 odsto.

U odnosu na prihode koje je Uprava carina ostvarila 2013. godinu, u 2018. ostvaren je rast od 64,72 odsto, pa je tako 2013. završena sa oko tri milijarde evra, a 2018. sa oko 4,9 milijardi evra.

-Najveći uticaj na ovaj rezultat ima rast uvoza i rast privredne aktivnosti – rekao je Tomić.

Zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević rekao je da je uspešno kompjuterizovan tranzitni carinski postupak, te da ostaje kompjuterizacija uvoza i izvoza robe.

U septembru će, kaže Milošević, biti završena pripremna fazu tog projekta koji se finansira iz pretpistupnog IPA fonda 2013.

– Uprava carina je blagovremeno poslala aplikaciju za IPA fond 2019. gde smo zamolili Evropsku komisiju da nam dozvoli još devet miliona evra za završetak kompjuterizacije uvoza i izvoza – naveo je Milošević i naglasio da e-carina omogućava brže, lakše, predvidivo i unificirano poslovanje.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.