Otvorena granična luka u Segedinu

Ilustracija
Ilustracija

Nova granična luka u Segedinu, u okviru projekta „Uspostavljanje rečnih graničnih prelaza na Tisi između Mađarske i Srbije“, koji sprovode Evroregionalna razvojna agencija DKMT u partnerstvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, kao i Direkcijom za vode donjeg toka Tise, Policijskom upravom Županije Čongrad i opštinom Kanjiža, otvorena je juče. Nakon nove luke, zvanično je otvorena i teretna luka sa basenom, objavljeno je na sajtu Vlade Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski je rekao da su odnosi između Vojvodine i županija Bač-Kiškun i Čongrad na izuzetnom nivou, što se ogleda i u okviru Evroregionalne agencije Dunav – Kriš – Moriš – Tisa (DKMT). Prema njegovim rečima, uspešno se pregovaralo i dogovoren je program 2014 – 2020. iz kojeg će u budućnosti biti realizovani mnogi dobri projekti.

– Što se tiče Dunava i Tise, ove reke za Vojvodinu predstavljaju dve veoma važne arterije i smatram da njihov potencijal nije ni blizu iskorišćen – izjavio je sekretar i napomenuo da se 90% ukupnih plovnih puteva Srbije nalazi u Vojvodini.

– Na Dunavu imamo velike potencijale i sigurno ćemo napore i dalje usmeravati ka razvoju ove oblasti. Što se tiče Tise, odavno je pokrenuta inicijativa da se proglasi za međunarodni plovni put, što je važan formalno-pravni preduslov kako bi Potisje imalo uslove za nova radna mesta i razvijeniju ekonomiju – dodao je pokrajinski sekretar.

Državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Mađarske je izjavio da Mađarska želi da prelazak granica učini kvalitetnijim, boljim i efikasnijim, te u narednom periodu planira da otvori 50 graničnih prelaza od čega 3 sa Srbijom. Projekat „Across the Tisa“ se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija uz finansijsku podršku Evropske unije. Realizacija ovog projekta omogućiće razvoj putničkog i teretnog saobraćaja u Kanjiži i Segedinu. Reč je o Projektu čiji je osnovni cilj da se na mađarskoj i na srpskoj strani stvore infrastrukturni uslovi, neophodni za granični prelaz na reci, a koji bi obezbedili smeštaj za službe.