Panamski kanal ne planira dalje smanjivanje tranzita do aprila

Tranzit Panamskim kanalom neće biti dodatno smanjen zbog suše, barem do aprila, rekla je za Rojters Ilja Espino (Ilya Espino), zamenica administratora Uprave za Panamski kanal.

Dodala je da će u aprilu ponovo biti napravljena procena, u nadi da će očekivane kiše u maju omogućiti da se trenutnih 24 dnevnih tranzita povećaju na 36. Međutim, Rojters prenosi izjavu nadležnih da bi, ako u maju ne bude kiše, vlasti razmotrile „smanjenje broja tranzita za jedan ili dva broda dnevno ili smanjenje maksimalnog gaza plovila na 43 stope“.

Panamski kanal značajno smanjuje vreme i razdaljinu za brodove koji putuju između Atlantskog i Tihog okeana.

Kanal trenutno dozvoljava plovila sa maksimalnim gazom od 44 stope. Uprava kanala je izbegla smanjenje gaza, jer bi to primoralo mnoge brodove da smanje količine tereta, pa bi transport nekih proizvoda bio neisplativ, podseća Rojters.

Prolazak kroz Panamu prioritet je za kontejnerske brodove, ali je ruta važna i za druge kategorije, koje su pogođene ograničenjima tranzita. To se pre svega odnosi na brodove za rasute terete.

– Potreba da se očuva nivo vode u rezervoarima koji napajaju kanal sprečila ga je da apsorbuje povećanu potražnju iz Crvenog mora, gde su napadi ometali brodove koji pokušavaju da prođu kroz Suecki kanal, najprometniji plovni put na svetu – rekla je Espino.

– Zbog problema na Crvenom moru, mnogi koji su bili primorani na alternativne rute pokušali su da pribegnu Panami, ali to nije bilo moguće – pojasnila je, dodajući da je najteže pogođen transport rasutog tereta.

Zbog ograničenja tranzita, uprava Panamskog kanala prognozirala je smanjenje prihoda od putarine za do 700 miliona dolara za tekuću fiskalnu godinu koja se završava u septembru, piše Rojters.

Foto: Pixabay.com/MonicaVolpin