Uticaj krize u Sueckom kanalu na poslovanje u regionu – Kasni najveća investicija u BiH

Krajem januara ove godine trebalo je da počne proizvodnja u rudnicima u Varešu (Bosna i Hercegovina), ali u kompaniji Adriatic Metals kažu da je do prolongiranja došlo zbog neočekivanog kašnjenja u isporuci opreme koja se nalazila na brodu čija je ruta vodila kroz Suecki kanal. To je odložilo početak proizvodnje koncentrata za nekoliko nedelja, piše biznisinfo.ba. 

Iz kompanije Adriatic Metals navode da je ostala infrastruktura vezana za projekat, poput puteva, železnice, električne energije, tretmana vode i dodatnih podrški, završena i spremna.

– U ovom trenutku svaki segment proizvodnje prolazi testnu fazu, pa je otvaranje planirano za prvi kvartal 2024. godine – kazali su iz ove kompanije.

Reč je o jednoj od najvećih posleratnih investicija u BiH, i svakako najvećoj u ovom trenutku. Kompanija Adriatic Metals BiH je do danas uložila gotovo 400 miliona konvertibilnih maraka (oko 200 miliona evra) u istraživanje, razvoj rudnika, izgradnju infrastrukture i postrojenja za preradu, piše biznisinfo.ba.

U kompaniji kažu da će osim direktnog jačanja lokalne ekonomije kroz značajan priliv novca koji kompanija uplaćuje u javni budžet Zeničko-dobojskog kantona kroz poreze i doprinose i koncesije, nastojati da podrže lokalnu zajednicu i kroz razne društveno-korisne projekte.

Obim tereta u tranzitu kroz Suecki kanal smanjio se poslednjih meseci zbog napetosti u Crvenom moru, odnosno krize na Bliskom istoku. Oružane grupe iz Jemena počele su da napadaju brodove u Crvenom moru posle izbijanja rata u Izraelu i Pojasu Gaze. Sve to je dovelo do kašnjenja isporuka širom svieta jer su brodovi bili prinuđeni da koriste mnogo udaljenije rute.

Foto: pixabay.com/12019