Poljski „OT Logistics“ postaje suvlasnik „Luke Rijeka“

Luka Rijeka (Foto:lukarijeka.hr)
Luka Rijeka (Foto:lukarijeka.hr)

Dokapitalizacija Luke Rijeka je, čini se, uspela i u tri kruga je prikupljeno najmanje 240 miliona kuna (31,6 mil EUR), što je bio minimalan iznos koji se tražio u ovom postupku. Iako je, kako tvrde izvori „Novog lista“, ostalo još oko 700.000 neupisanih deonica, što je manje od 10% ponuđenih, očekuje se da će i one biti upisane u sledećem krugu, pa se već sada može reći da je „Luka Rijeka“ dobila nove deoničare koji će imati značajne udele u tom društvu.

Prikupljanje oko 240 miliona kuna kroz dokapitalizaciju znači i da je „Luka Rijeka“ osigurala oko 70% potrebnih sredstava za modernizaciju pozadinskog terminala Škrljevo, projekta čija je ukupna vrednost oko 352 miliona kuna. „Novi list“ nezvanično saznaje da će penzijski fondovi imati ukupno 26% deonica.

Njihov ulazak u „Luku Rijeka“ nije iznenađenje jer se najavljivalo da će učestvovati u drugom krugu dokapitalizacije, ali uz njih se u dokapitalizaciju te riječke kompanije uključila i poljska kompanija „OT Logistics“, koja ima više od 400 plovila, ali zajedno s povezanim društvom „OT Logistics Group“ pruža sve usluge vezane uz rečni i morski prevoz, poput utovara ili pretovara robe, skladištenja ili iznajmljivanja nekretnina.

Grupu čine 24 povezanih kompanija, posluju već 69 godina i pokrivaju oko 80% tržišta unutranjeg plovnog prevoza tereta u Poljskoj. Poljaci bi u „Luci Rijeka“ trebalo da imaju između 17 i 18% vlasništva, a preostale deonice u dokapitalizaciji su upisivali bivši i sadašnji radnici „Luke Rijeka“.

No, dok se zvanično ne zatvori priča o dokapitalizciji, niko ne želi da iznosi precizne brojke o novoj vlasničkoj strukturi u „Luci Rijeka“. Tek nakon što se proces završi videće se je li u dokapitalizaciji 51% udela u „Luci Rijeka“ dobilo nove vlasnike i na koliko je točno pao udeo države, koja će ostati najveći pojedinačni vlasnik.