Poljski „OT Logistics“ želi veći udeo u „Luci Rijeka“?

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković i poljski ministar morske privrede i untrašnjih plovnih putova Marek Gróbarczyk u utorak, 9. maja,  su razgovarali o saradnji i jačem povezivanju dve zemlje, pri čemu je istaknuta podrška Poljske jačanju Luke Rijeke i koridora Baltik-Jadran-Crno more, kao i hrvatskim infrastrukturnim projektima.

Butković je kazao da je jačanje „Luke Rijeke“ i koridora Baltik-Jadran-Crno more zajednički interes.

– U tom smislu dobili smo snažnu podršku poljske Vlade – rekao je i saopštio da su poljskim državnim službenicima predstavljene mogućnosti „Luke Rijeka“. Razgovaralo se i o socijalnoj reformi za pomorce koja se u Hrvatskoj počela primenjivati 2008. s ciljem stvaranja jednakih uslova za sve pomorce i njihovo ravnopravno takmičenje na tržištu, te o podršci Poljske u vezi s aktualnom raspravom o izmenama saobraćajnih koridora. Hrvatska ima predloge koje će uputiti Evropskoj komisiji, tražili smo podršku od Poljske, razgovarali oko izmene TNT koridora, a juče smo evropskom poverenicom Violetom Bulc razgovarali o uključivanju još nekih hrvatskih luka na mrežu evropskih koridora – budući je Rijeka jedina uvrštena – kazao je Butković.

Dodao je da je poljskog kolegu upoznao s nizom infrastrukturnih projekata koji se finansiraju ili se žele finansirati iz evropskih sredstava te da Poljska podržava realizaciju svih tih projekata – od Pelješkog mosta do niza infrastrukturnih projekata u Rijeci, koji su kandidovani za sufinansiranje iz strukturnih fondova.

Ministar Gróbarczyk rekao je da je dogovoreno jačanje saradnje te da je jedan od prioriteta Poljske jačanje koridora sever-jug.

– Rijeku smatramo prirodnim partnerom i radićemo na razvijanju saradnje, rekao je, navodeći da su kompanije  iz Poljske prisutne u Rijeci te da su zajednički ciljevi povezivanja Baltika i Jadrana. Naglasio je da Poljska koristi hrvatski model socijalne reforme za pomorce te da se nada da će ga do kraja godine uvrstiti u poljski zakon.

Na novinarski upit o radu i planovima poljske kompanije „OT Logistics„, koja je suvlasnik „Luke Rijeka“ d.d., poljski ministar odgovorio je da je poljska Vlada zadovoljna saradnjom s tom kompanijom te da njene investicije idu u dobrom smeru i u Hrvatskoj i u Poljskoj.  Butković je na pitanje o želji poljskog partnera da poveća vlasnički udeo u „Luci Rijeka“ rekao da je saradnja s „OT Logistics“-om jako dobra te da će se o daljim koracima razgovarati na nivou vlade.

Odgovarajući na pitanje o konkurentnosti riječke luke u poređenju s lukom Kopar, Butković je rekao da je Vlada svesna da je ta utakmica sada i dalje na strani Kopra.

– No, ne predajemo se i smatramo da luka Rijeka ima veliki potencijal – dodao je.