Povratak industrije u luku Trst – BAT gradi proizvodno-inovacioni centar vredan 500 mil EUR

British American Tobacco Group (BAT) uložiće 500 miliona evra u nov inovaciono-proizvodni centar u luci Trst, gde bi tokom narednih godina posao trebalo da dobije čak 2.600 ljudi.

Ova investicija je, kako je rekao predsednik lučke uprave Zeno D’Agostino na prezentaciji projekta početkom nedelje, prvi dolazak industrije tršćansku luku u poslednjih 30 godina. Novi proizvodni kompleks, laboratorija za inovacije i centar za digitalnu transformaciju, samo su deo projekta A Better Tomorrow Innovation Hub za čiju će realizciju kompaniji BAT biti potrebno ukupno 5 godina.

Projekat uključuje razvoj ukupno 12 proizvodnih linija na površini od 20.000 m2 u teretnom delu luke u Trstu, kako za italijansko tržište, tako i za izvoz. Reč je o takozvanim „proizvodima nižeg rizika“, poput elektronskih cigareta, uređaja za grejanje duvana i slično, ali i proizvoda koji se koriste u procesu odvikavanja od duvana. Kako je saopšteno, sam objekat biće izgrađen po visokim standardima održivosti. Biće obezbeđan maksimalna energetska efikasnost, a zgrada će imati i fotonaponski sistem za proizvodnju energije. Radovi će krenuti već sredinom novembra, a završetak prve faze i puštanje prvih linija u rad zakazani su za maj 2022.

– Inovacioni centar u Trstu imaće glavnu ulogu u našoj budućoj transformaciji. Nastojimo da smanjimo uticaj svog poslovanja na zdravlje. Naš cilj je da kreiramo nove proizvode, podržane naukom, koji će obezbediti manje rizične alternative duvanu – poručuju iz kompanije BAT.

British American Tobacco izabrao je Trst za lokaciju za izgradnju kompleksa, kao međunarodno priznat centar izvrsnosti u istraživanju i nauci. Trst je, podsetimo, poneo titulu Evropski grad nauke 2020.

Foto: bat.com