Prijave kompanija za učešće u DUALNOM obrazovanju do 30. novembra

Poslodavci koji u narednoj školskoj godini žele da se uključe u dualno obrazovanje u Srbiji mogu da se prijave putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije portal.dualnoobrazovanje.rs. Poziv je otvoren do 30. novembra 2021. godine, a svi zainteresovani mogu na portalu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način podnesu prijavu.

Od sledeće, školske 2022/2023. godine, u ponudi po dualnom modelu očekuje se i sedam novih profila – elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda. Đaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 dualnih obrazovnih profila.

Po dualnom modelu u Srbiji se trenutno školuje 8.000 učenika, u 150 škola, u oko 700 kompanija. Prema poslednjim raspoloživim podacima, dualno obrazovanje u Srbiji čini 5% celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja, navodi Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje PKS.

Prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama pks.rs i dualnoobrazovanje.rs, podećaju u Privrednoj komori.

Sve prijave koje sadrže potpunu dokumentaciju biće objedinjene u Plan potreba privrede koji PKS dostavlja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Konačnu odluku o strukturi upisa i odobrenim dualnim profilima doneće MPNTR objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2022. godine. Spisak svih obrazovnih profila 2022/23. možete pogledati OVDE.

U Saobraćajno-tehničkoj školi u Zemunu, podsetimo, letos je maturirala prva generacija učenika koji su se u okviru smera „tehničar logistike i špedicije“ školovali po dualnom modelu. U školskoj godini 2021/22, koja je nedavno počela, u obrazovanju budućih tehničara logistike učestvuje ukupno 9 kompanja: Delhaize Serbia, Kuehne+Nagel Beograd, Gebrüder Weiss, dm drogerie markt, Delta Transportni Sistemi, M&M Militzer & Muench Transport & Logistics d.o.o, cargo-partner, Lagermax AED, Quehenberger Logistics SRB d.o.o.

Nedavno je, podetimo, najavljeno da bi po dualnom modelu u Srbiji uskoro mogli da se školuju i mladi železničari.