Panamski kanal pripremio popuste za svoje najveće mušterije

Panamska Vlada odobrila je zahtev upravi Panamskog kanala za sprovođenje podsticajnih mera kontejnerskim brodarima. Tako će novi cenovnik tranzitnih taksi, prema ovom planu, stupiti na snagu 1. aprila 2016. godine. Predviđeni popusti su deo sveobuhvatnog restrukturiranja cene tranzita na Kanalu, a koji će od sledeće godine nakon rekonstrukcije, otvoriti svoje kapije i postati plovan i za trostruko veće kontejnerske brodove nego do sada.

Trenutno Kanal je ograničen na PANAMAX brodove kapaciteta od 4.500 do 5.000 TEU. Ova odluka Uprave verovatno je prouzrokovana rastom popularnosti konkurentskog puta između Azije i istočne obale severne Amerike koroz Suecki kanal.

– Nakon konsultacija i zajedničkog rada sa našim partnerima iz industrije, drago nam je što ćemo novim cenovnikom biti u stanju da ponudimo najbolje rešenje za potrebe i zahteve naših klijenata. a koji visoko cene kvalitet i pouzdanost koju pruža naš pomorski put –  rekao je prvi čovek uprave Panamskog kanala Jorge Quijano.

Popusti prema brodarima će biti zasnovani na obimu prometa na godišnjem nivou, te će tako za promet veći od 1,5 miliona TEU popust iznositi 3 dolara po TEU. Za promet od 1 do 1,5 miliona TEU popust iznosi 2 dolara po jedinici, dok je za kompanije koje u roku od 12 meseci prevezu između 450.001 i 999.999 TEU ponuđen diskont od 1 dolara po TEU.

Osim za „kontejneraše“ podsticaji su predviđeni i za druge vrste brodova, pa će se popusti za Bulkere obračunavati na osnovu dwt broda i metričkih tona tereta. Popusti za LNG i LPG brodove, koji će nakon rekonstrukcije i proširenja po prvi put krenuti ovim plovnim putem, obračunavaće se na osnovu količine prevezenog tereta u kubnim metrima.

Uprava Kanala formirala je i novi Intra Maritime Cluster koji će se odnositi na lokalne turističke brodove, manje kontejnerske brodove koji ne učestvuju u međunarodnoj trgovini, bunkering brodove i sl. , a novi cenovnik za njih će stupiti na snagu odmah. Više informacija pročitajte na zvaničnom sajtu Panama Canal Authority (ACP).

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.