Projekat Landbridge – Novi transportni koridor kao jeftinija i brža ruta od Azije do Evrope

Tajland planira novi transportni koridor koji povezuje Tihi i Indijski okean i koji će zaobići Malački moreuz, najavio je Sreta Tavisin (Srettha Thavisin), premijer Tajlanda. Ova južnoazijska zemlja želi da privuče investitore da se uključe u projekat vredan više milijardi dolara.

Tajlandski premijer je na sastanku sa potencijalnim investitorima u San Francisku rekao da će projekat Landbridž (Landbridge) koštati oko 28 milijardi dolara. To će uključivati izgradnju morskih luka na zapadnoj i istočnoj strani južne prevlake Kra i njihovo povezivanje autoputevima i železničkom mrežom.

Kada se pokrene, projekat će pomoći da se skrati vreme putovanja između Indijskog i Tihog okeana u proseku za četiri dana, kao i da se smanje troškovi isporuke za 15 procenata. Danas najveći deo teretnog saobraćaja iz Kine u Evropu ide kroz Malački moreuz između Malezije, Indonezije i Singapura.

– Landbridž će biti dodatna važna ruta za podršku transportu i važna opcija za rešavanje problema Malačkog moreuza. Ovo će biti jeftiniji, brži i sigurniji put – rekao je premijer Sreta tokom sastanka sa investitorima.

Danas je moreuz Malaka najprometniji morski put na svetu, koji čini više od četvrtine globalnog toka robe. Stvaranje koridora koji je alternativa malezijskim moreuzima će pomoći međunarodnom protoku robe, jer će Malački moreuz verovatno doživeti zagušenje u narednim godinama, što bi trebalo da rezultira dužim vremenom putovanja i većim troškovima.

Procene govore da će obim saobraćaja premašiti kapacitet moreuza do 2030. godine. Projekat Landbridge predviđa izgradnju luke u Ranongu na Andamanskom moru na zapadnoj strani južnog poluostrva i u provinciji Chumphon u Tajlandskom zalivu. Udaljenost od oko 100 kilometara između dve luke biće pokrivena autoputevima i novom železničkom prugom.

Tajland planira da pozove strane investitore da učestvuju u projektu. Ovim investitorima će biti dozvoljeno da poseduju većinski udeo u zajedničkim preduzećima sa lokalnim kompanijama za izgradnju luka i transportne infrastrukture. Navodno, veliki broj američkih investitora, kao što su Oracle, SSA Marine Inc i Port of Long Beach, zainteresovan je za učešće u projektu.

Takođe, Amerikanci nisu jedini zainteresovani za Landbridž. Portal nationthailand.com izvestio je da su tokom oktobarske posete premijera Srete Kini mnogobrojne lokalne korporacije izrazile interesovanje da se pridruže projektu. Među njima je, navodno, i Saudijska Arabija. Očekuje se da će novi pomorski put biti veliki podsticaj tajlandskoj ekonomiji, da će otvoriti oko 280.000 radnih mesta i da će uticati na privredni rast zemlje od 5,5 odsto. To bi značilo udvostručenje stope rasta pošto je prošle godine tajlandski BDP porastao za 2,6 odsto.

Tajland je godinama razmišljao o stvaranju kanala kroz prevlaku Kra koji bi povezivao Tajlandski zaliv sa Andamanskim morem, ali se to nikada nije ostvarilo zbog ekoloških zabrinutosti.

Izvor: Trans.info

Foto: Pixabay.com/Frauke Feind