Rehabilitacija plovnog puta Save od Beograda do Brčkog – Održana prva sednica Međudržavne komisije Srbije i BiH

U Beogradu je 29. novembra 2013. godine održana prva sednica Međudržavne komisije za praćenje sprovođenja i primenu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o plovidbi plovnim putevima na unutrašnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju.

Značaj rada Međudržavne komisije ogleda se pre svega u zajedničkim naporima da se projekat Rehabilitacije plovnog puta reke Sava od Beograda do Brčkog uspešno realizuje, unapređenju plovidbe na reci Savi, kao i u nastojanju uspostavljanja čvršće saradnje nadležnih tela u Srbiji i BiH, navedeno je na sajtu Ministarstva saobraćaja.

Međudržavna komisija je usvojila Poslovnik o načinu rada i razmenjeni su podaci između dve delegacije koji se odnose na organe nadležne za nadzor državne granice, bezbednost plovidbe, tehničko održavanje plovnih puteva, upravljanje vodama, određenim graničnim prelazima za obavljanje granične kontrole na rekama, pozicijama mesta za sidrenje, uslugama RIS-a koje obe ugovorne strane pružaju i oznakama javnih plovila. Takođe, imenovana su mešovita radna grupa koje će u narednom periodu raditi na zajedničkim dokumentima vezanim za obeležavanje i održavanje zajedničkog dela plovnog puta.

Članove komisije iz Bosne i Hercegovine predstavljao je Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra u Ministarstvu komunikacija i prometa, a iz Republike Srbije Mirjana Trifunović, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe u Ministarstvu saobraćaja.

Dogovoreno je da se naredna 2. sednica održi u Bosni i Hercegovini u periodu april-maj 2014. godine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.