Roba iz Srbije ide brodom do Rusije?

Privredna komora Srbije uputila je inicijativu Trgovinskom predstavništvu Rusije u Srbiji za upostavljanje brodske linije između Srbije i Rusije. Predstavnik PKS-a Miloš Kosanić je na skupu „Dan Luke Konstanca“ u Beogradu izjavio da bi ta linija trebalo da funkcioniše po principu partnerskih odnosa, u kome bi srpski brodari robu vozili do rumunske „Luke Konstance“, gde bi je preuzimali brodari iz Rusije.

– Takav oblik transporta robe bi bio jeftiniji od drumskog – rekao je on.

Generalni direktor „Luke Konstanca“ Valeri Nikolaj Jonesku rekao je da ova rumunska luka obezbeđuje Srbiji jeftiniji alternativni prevoz koji ne šteti životnoj sredini, a koji značajno štedi vreme u prometu robe koja stiže sa Dalekog istoka ka zemljama centralne i istočne Evrope.

On je istakao da se transport robe između Rumunije i Srbije koji se obavlja kroz „Luku Konstanca“ značajno povećao poslednjih godina.

– Za prvih sedam meseci ove godine, transport robe između „Luke Konstanca“ i Srbije iznosio je 2,5 miliona tona – rekao je on. U ukupnom trnasportu, kako je naveo, najvažnije su žitarice kojih se preveze više od 1,1 miliona tona, a odmah zatim ruda gvožđa i otpada kojih se iz Srbije preko „Konstance“ preveze 725.000 tona.