Srbija dobija najsavremeniji sistem plovidbe Dunavom u Evropi

Srbija je prva zemlja u Evropi, na celom toku Dunava, koja će imati najsavremenije bove vidljive u svim uslovima plovidbe, bilo da je dan, noć, magla ili jak sneg. Uvođenjem najmodernije navigacione signalizacije u vodni saobraćaj, omogućićemo bezbednu plovidbu u svim uslovima, čime povećavamo konkurentnost, jer smo tranzitna zemlja i integrišemo se u evropsku transportnu mrežu, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je na predstavljanju projekta „Integracija sistema za praćenje plovidbe na Dunavu“, vrednog 2,5 mil EUR, izjavila da je ukupna vrednost svih projekata u vodnom saobraćaju u Srbiji 204 mil EUR, te da će stare bove biti premeštene na Savu.

Vlada Srbije i ministarstvo koje vodim prepoznali su značaj vodnog saobraćaja u koji se nije ulagalo decenijama. Do kraja godine završićemo ovaj projekat. Posle dve decenije započeli smo prve radove na uređenju plovnog puta na Dunavu, vrednom 10 mil EUR, kreće rekonstrukcija brodske prevodnice „Đerdap 1“, sledeće godine počinjemo izgradnju teretnog terminala u luci Smederevo, a u toku je i izrada prostornog plana za novu luku u Beogradu, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade istakla je cilj svih ovih projekata da do 2021. godine povežemo Dunav sa putnim i železničkim Koridorom 10, da se Srbija vodnim putem poveže sa okolnim zemljama, te da dodatno povećamo obim prevoza robe Dunavom, koji je u odnosu na 2014. godinu povećan sa sеdam na 12 miliona, a do 2021. iznosiće 15 miliona tona.

 

Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, rekao je da se ovim projektom pokriva celokupna deonica Dunava kroz Srbiju i da je projekat važan iz više razloga.

– EU je do sada investirala višе od 25 mil EUR za projekte na Dunavu sa ciljem da reka postane bezbednija, čistija i prohodnija za plovidbu. EU je uložila u stvaranje informacionog sistema na reci, čega je današnji projekat deo. Ovaj projekat će svakako doprineti i privrednom rastu zemlje, s obzirom na to da će omogućiti bržu i lakšu plovidbu u svim vremenskim uslovima – rekao je Fabrici.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.