Što bi COSCO mogao doneti Rijeci i Hrvatskoj?

Tragom informacije kako su prošlog vikenda u Kini vođeni razgovori s predstavnicima divovske kineske kompanije COSCO u vezi njenog interesa za dodatne kapacitete na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci, portal seebiz.eu je istraživao šta bi eventualni ulazak takve kompanije značio za Rijeku, ali i Hrvatsku.

Brojke COSCO-a su zaista impresivne. COSCO Shipping je državna kineska kompanija sa sedištem u Šangaju, specijalizovana za međunarodni i domaći kargo brodski transport kao i vezane servise. Ukupna flota broji 1.118 plovila s ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta što je čini trećom flotom na svetu po veličini. Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala širom sveta.

Što bi COSCO mogao doneti riječkoj luci? Portal povlači paralelu. Nedavno je, na primer, objavio informaciju o tome kakve je rezultate COSCO postigao otkako je vlasnik Luke Pirej. U prvih devet meseci 2018. saobraćaj kontejnerima u Luci Pirej porastao je za 20%. U septembru je povećanje u odnosu na prethodnu godinu iznosilo čak 27%.

Ako se taj tempo nastavi, Pirej će postati najveća kontejnerska luka na Mediteranu već ove godine – i najvažnije središte za uvoz kineske robe u Evropu. Godine 2008. ovde je obrađeno 434.000 kontejnerskih jedinica. U 2017. godini bilo ih je čak 4,15 miliona. Pirej je najbrže rastuća kontejnerska luka na svetu. Pirej je „glava kineskog zmaja“ u Evropi – kako kineski analitičari opisuju važnost luke.

Što se Rijeke tiče, kineskim kompanijama u startu će, uz samu koncesiju na Zagrebačkoj obali, najverovatnije biti ponuđen i razvoj logističkog centra i pozadinskog terminala u preduzetničkoj zoni Miklavlje u Matuljima, a razmišlja se i o njihovom uključivanju u daleko veće infrastrukturne projekte na riječkom saobraćajnom pravcu, u prvom redu izgradnju nizinske železničke pruge od Rijeke do mađarske granice, a u još dugoročnijim planovima i moguće izgradnje velikog kontejnerskog terminala na ostrvu Krku, u paketu s novim putno-železničkim mostom.

Zagrebačka obala je sada pred završetkom. Prema rečima upravnika Lučke uprave Rijeka Denisu Vukorepi, preostalo je još nešto više od pet posto građevinskih radova na novom terminalu, koji bi trebalo da budu završeni do jula ove godine.

Relativno mali kapacitet terminala, od oko 600 hiljada TEU-a godišnje, ne mora biti problem, odluče li kineski brodari da im Rijeka postane glavni ulaz za Srednju Europu. Zagrebačka obala mogla bi biti prelazno rešenje do izgradnje novog, velikog kontejnerskog terminala na Krku o kojem se sve glasnije govori.

I za kraj recimo kako Hrvatska ima veoma povoljnu geostratešku poziciju, no zasad je, nažalost, nije iskoristila na pravi način. Štaviše, uzmemo li u obzir da Slovenija uskoro počinje graditi drugi kolosek pruge Divača-Koper, a da su Mađarska i Srbija potpisale s Kinom sporazum o izgradnji pruge Beograd – Budimpešta kojom bi Pirej bio povezan sa srednjom i zapadnom Europom, dobijamo vrlo neugodnu sliku Hrvatske koju zaobilaze budući saobraćajno-trgovinskih koridori i logistički centri nužni za spajanje ekonomija Azije i Evrope.

Ali, situacija se u poslednje dve godine bitno promenila i hrvatsko-kineski odnosi znatno su kvalitetniji no ranije. Posao koji je CRBC dobio na Pelješkom mostu, te kineska investicija u Luci Zadar mogli bi biti presudni vetar u leđa i za dolazak COSCO-a u Rijeku.

Izvor: seebiz.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.