Kreće redovna linija iz Rijeke do MBOX terminala u Nišu

Iz luke Rijeka (AGCT) sredinom maja trebalo bi da krene prvi voz ka MBOX terminalu u Nišu. Novom železničkom linijom, kojom upravlja Adria Rail, prevoziće se teret čije je odredište u južnoj Srbiji, pokrajini Kosovo i Metohija, kao i u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj. Planiran je jedan polazak nedeljno, saznaje PlutonLogistics.

MBOX, novi intermodalni kontejnerski terminal u Popovcu kod Niša, obuhvata površinu od 7 hektara, na kojoj se može skladištiti više od 2.700 kontejnera u jednom momentu, ili do 50.000 TEU godišnje.

Iz kompanije MBOX Terminals najavljuju da je ovo samo prvi od redovnih železničkih servisa koji su planirani za niški intermodalni terminal. U narednom periodu se očekuje uspostavljanje servisa sa grčkom lukom Solun, kao i početak intermodalnih vozova sa Turskom i Zapadnom Evropom.

 

Terminal je odskoro opremljen i drugom specijalnom kontejnerskom dizalicom (reach stacker) koja će umnogome ubrzati manipulacije kontejnerima i povećati pretovarni kapacitet terminala. Pored toga, terminal je opremljen najsavremenijom opremom za nadzor i kontrolu pristupa da bi se sigurnost robe koja se skladišti podigla na najviši nivo.