STOP pirateriji: Policijski nadzor luke u Smederevu

Nakon serije rajzboništva, krađa tereta sa brodova i brodske opreme, kao i pljački članova posade u akvatoriju Smedereva, policija se odazvala apelima Udruženja lađara i obezbedila nadzor ove luke, saopštio je UPLS.

U noći između 2. i 3. jula, domaćem tankeru koji je uplovljavao u Smederevo iz luke Midia, u uzvodoj plovidbi se pridružila patrola rečne policije iz Smedereva. Policijski čamac je od 1.105. kilometra pratio domaći tanker do istovarnog terminala u Smederevu, pružajući brodu i posadi zaštitu od eventualnih napada lokalnih pirata.

Kako je saopštilo Udruženje lađara Srbije, službenici MUP-a napomenuli su posadi da ipak obrate pažnju za vreme boravka u akvatoriju Smedereva i da se, ukoliko ipak dođe do napada ili pokušaja krađe, „obrate na broj telefona 026/192 i izveste o događaju ili zatraže eventualnu pomoć“.

– Nadamo se da ćemo zajedničkim zalaganjem skinuti Smederevo sa liste nebezbednih pristaništa, a samim tim i popraviti imidž naše države – navode u Udruženju lađara.

UPLS je takođe predložio i uvođenje „vruće linije“ odnosno direktne veze sa dežurnom službom kako bi se vreme čekanja svelo na razuman minimum, ili uvođenje dežurnog VHF kanala na kojem bi se svi brodovi mogli obraćati policiji u slučaju potrebe. Ovaj predlog, kako su naveli, važi za sva trenutna „žarišta“ piraterije u Srbiji.

Foto: UPLS

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.