Stroža ekološka regulativa dovodi do – zagrevanja okeana?

Dekarbonizacija brodskih goriva mogla bi da ima neobičnu pojavu – globalno zagrevanje.

Jedan primer iznenađujuće nuspojave globalne politike smanjenja emisija bio je skok temperatura morske vode na severnoj hemisferi, otkako su novi propisi o zagađenju stupili na snagu pre tri godine.

Naime, čini se da je problem nove pomorske ekologije u manjku sumpora u brodskim gorivima, a posledice su brže zagrevanje okeana i globalni rast temperature, naročito na severnoj hemisferi. Međunarodna pomorska organizacija (IMO), podsetimo, 1. januara 2020. godine uvela je standarde brodskih emisija koji su smanjili najveći dopušteni nivo sumpora u brodskim gorivima.

Poznata kao IMO2020, nova pravila bila su usmerena na smanjenje zagađenja vazduha od globalne pomorske flote, a studija IMO tvrdila je da će „zelenijim gorivima“ biti sprečeno 570.000 preuranjenih smrtnih slučajeva između 2020. i 2025. godine.

Manje sumpora – rast temperature vode

Rezultirajući nagli pad sumpornih čestica u atmosferi, međutim, izazvao je porast sunčevog zračenja koje su apsorbovali okeani duž najprometnijih svetskih pomorskih ruta, navodi se u studiji istraživača Leona Simonsa.

Simons je član odbora Rimskog kluba – neprofitne grupe intelektualaca i poslovnih lidera koji raspravljaju o vodećim globalnim problemima, prethodno viši nivoi čestica sumpora pomogli su u odbijanju sunčevog zračenja. Kako je nivo sumpora padao, više zračenja uticalo je na okeane.

To je prouzrokovalo podizanje temperatura okeana, te je more na severnoj hemisferi tokom 2022. u proseku bilo za 1 stepen Celzijusa toplije u odnosu na prosek od 1979. do 2000. godine.

– Ako se ovaj trend nastavi, to bi moglo značiti da će se srednje geografske širine severne hemisfere zagrevati mnogo brže – naveo je Simons u svojoj nedavnoj objavi.

Ovo nepopularno istraživanje, koje bi moglo biti i ignorisano od donosioca odluka, u svakom slučaju je poziv da se problematici dekarbonizacije pomorskih goriva pristupi ozbiljnije, prenosi pomorac.hr.