Turski Global Ports razmatra prodaju udela u Port of Adria

Turska kompanija Global Ports razmatra mogućnost prodaje svog udela u kompaniji Port of Adria iz Bara, nekadašnjim Kontejnerskim terminalima državne Luke Bar. Ove namere navedene su u pismu Global Ports-a koje je objavljeno na sajtu Londonske berze, nakon što su prodali Luku Akdeniz u Turskoj, prenose crnogorske Vijesti.

Kompanija je nakon ove prodaje imala obavezu da obavesti akcionare o svojim daljim planovima, među kojima su i oni u vezi sa kompanijom iz Bara, čiji su većinski vlasnik.

Kao rezultat prodaje Luke Akdeniz, Odbor Global Ports Holdinga razmatra mogućnosti u vezi sa Port of Adria, komercijalnom lukom u Baru. Još se ne zna kada će i da li će biti dogovoreni uslovi prodaje. Saopštenje o tome biće objavljeno kada to bude prikladno, navedeno je iz ove kompanije.

Global Ports u pismu navodi da je luku u Turskoj prodao za 140 miliona evra, kao i da se sada više okreće upravljanjem lukama za krstarenje.

– Usmerićemo vreme i resurse ka ponovnom pokretanju operacija luka za krstarenje tokom 2021, kao i ka kontinuiranom širenju na globalnom tržištu kruzera. Bez obzira na trenutna ograničenja putovanja i neizvesnost oko povratka značajnih globalnih krstarenja, Odbor Global Ports Holdinga veruje da kontinuirana potražnja za krstarenjem, o čemu svedoče rezervacije putovanja za 2021. i dalje podržava prognozirani dugoročni rast u kruzer turizmu – ističe ova kompanija u pismu.

Global Ports kupio je 2013. godine od Vlade Crne gore 62% akcija Kontejnerskih terminala za 8 miliona evra, uz obavezu da u roku od tri godine investira 13,5 miliona evra, a dodatno još 7,6 miliona evra. Novi vlasnik obavezao se i da za socijalni program za radnike obezbedi 6,5 miliona.

Prema finansijskom izveštaju za devet meseci prošle godine, Port of Adria je u gubitku 1,4 miliona evra, dok je na kraju septembra ukupni akumulirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 29,8 miliona evra. U izveštaju revizora za 2019. navedeno je da su u toj poslovnoj godini imali gubitak od 1,65 miliona evra, kao i da su kratkoročne obaveze društva veće od sredstava, što je znak neizvesnosti stalnog poslovanja.

Revizor navodi i da je većinski vlasnik u januaru 2020. godine dao garantno pismo “u kojem iskazuje nameru da obezbedi finansijsku podršku društvu potrebnu za neometano poslovanje u periodu od 12 meseci”.

Global Ports je 2018. garantovao i za dugoročni kredit od 20 miliona evra, koji je barska firma uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvor: Vijesti