Usaglašeni naredni koraci ulaganja u rečnu transportnu infrastrukturu u Srbiji

U sredu, 28. decembra 2022. godine, održan je prvi radni sastanak pomoćnika ministra zaduženog za vodni saobraćaj, Predraga Petrovića u prostorijama Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu. Sastanku je prisustvovao i novoizabrani vršilac dužnosti direktora Direkcije za vodne puteve Aleksandar Pantelić, koji je na dužnost stupio 6. decembra.

S obzirom na to da je vodni saobraćaj najekonomičniji način transportovanja robe, energetski najefikasniji i ekološki najprihvatljiviji vid transporta, na sastanku su usaglašeni naredni koraci ulaganja u rečnu transportnu infrastrukturu. Projekti koji se u ovom periodu finansiraju iz više sporazuma za razvoj rečne infrastrukture, između Evropske investicione banke i iz drugih fondova i Republike Srbije, imaju za cilj da povećaju transportne kapacitete na Dunavu i unaprede infrastrukturu vodnih puteva, saopšteno je iz Direkcije za vodne puteve.

Ovom prilikom su predstavljene i aktivnosti Direkcije za vodne puteve koja je u prethodnom periodu izvodila interventne bagerske radove na Savi i Dunavu kako bi se osigurala plovnost vodnih puteva u periodima izrazito niskog vodostaja, čime je takođe obezbeđeno stabilno i nesmetano snabdevanje energetskog sistema ugljem, naftom i naftnim derivatima.

Investiranje u rečnu infrastrukturu u vidu aktuelnih i planiranih hidrotehničkih radova, opremanja administracija i uvođenje modernih digitalnih sistema koji vode ka efikasnijoj i bezbednijoj plovidbi prepoznato je kao osnova dalјeg razvoja rečnog saobraćaja i pobolјšanja plovidbenih uslova za sve korisnike unutrašnjih plovnih puteva.

Aktivnosti planirane u okviru Sektora za vodni saobraćaj biće predmet svih budućih radnih sastanaka koji imaju za cilj da podignu dinamiku radova, efikasnost aktuelnih prijekata i saradnju nadležnog ministarstva i Direkcije za vodne puteve, navodi se u saopštenju Plovputa.