Putarina za kamione u Srbiji i na magistralama – Šta kažu najnovije najave nadležnih?

Kad god bi Zoran Drobnjak „zapretio“ da će kamioni kroz Srbiju plaćati putarinu i van autoputeva (a naročito mu je, znaju čitaoci, „na meti“ bila Ibarska magistrala), vozači su se rogušili, ali i odmahivali glavom kako se to nikad neće dogoditi. Bilo je takvih najava u svim godinama iza nas, ali i 2023. dočekasmo bez ovog nameta.

Ova priča koja je, istini za volju, i dalje na prilično dugačkom štapu, sada ipak dobija i neke konkretnije obrise.

Nakon što je završena izrada Studije opravdanosti, Putevi Srbije nedavno su raspisali su tender za projektovanje sistema za naplatu putarine na putevima nižeg reda za teška teretna vozila, sa 4 i više osovina.

– Nakon detaljne analize projekta (Studija opravdanosti uvođenja naplate putarine na novim/budućim deonicama auto puta i na putevima nižeg reda), konstatovano je da je DSRC-MLFF tehnologija rešenje koje je tehnički i ekonomski najefikasnije i kompatibilno sa postojećim sistemom naplate putarine u Srbiji – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Iz Puteva Srbije podsećaju da „naplata putarine na putevima prvog reda postoji u Evropi već skoro 20 godina“.

– Ona postoji i u zemljama u neposrednom okruženju Republike Srbije: u Mađarskoj i Bugarskoj. Naplata putarine na putevima koji nisu autoputevi najraširenija je u Nemačkoj, gde se primenjuje na skoro 50.000 km, od čega je tek nešto više od 13.000 km autoputeva. Naplata putarine na putevima prvog reda primenjuje se na komercijalna vozila i svugde su obuhvaćena vozila nosivosti preko 12 tona, a u nekim zemljama i komercijalna vozila manje nosivosti – navode.

U dokumentaciji ističu još i ovo:

„Učešće komercijalnih vozila (vozila 4. kategorije po klasifikaciji koja se primenjuje na autoputevima u Srbiji) u ukupnom broju saobraćajnih nezgoda na putevima prvog reda iznosi oko 1/3 svih nezgoda koje se dese na ovim putevima. To pokazuje da njihov intenzivni saobraćaj na putevima prvog reda predstavlja rizik za sve učesnike u saobraćaju, naročito imajući u vidu da je učešće komercijalnih vozila u ukupnom saobraćajnom toku na putevima prvog reda daleko ispod 1/3. Uzimajući u obzir navedeno, može se zaključiti da bi se merama kojima bi se smanjio saobraćaj vozila 4. kategorije na putevima prvog reda, značajno povećala bezbednost korišćenja ovih puteva.“

Jedna od tih mera je i uvođenje naplate putarine za vozila 4. kategorije na putevima prvog reda, pogotovo ako bi se usluga korišćenja puta prvog B reda naplaćivala po istoj ceni kao i na autoputevima.

Procena je da bi se na taj način 60-70% ovih vozila preusmerilo sa puteva prvog B reda na autoputeve – navedeno je.

Šta se traži ovim tenderom?

Putevi Srbije traže projektanta koji će predložiti tehničko rešenje sistema za nadzor i naplatu putarine na magistralnim putevima (koga čina hardverski i softverski elementi).

Zainteresovane kompanije imaju rok da se prijave do kraja januara 2023, a vrednost posla procenjena je na 60 miliona dinara. Nakon odabira i potpisivanja ugovora, projektant će imati rok od maksimalno 6 meseci (tačnije 180 dana), da završi posao.

Ovo su planovi i rokovi koji se tiču projektovanja, a kada je reč o konkretnim rokovima za uvođenje sistema naplate na magistralnim putevima u Srbiji, o tome u javnoj nabavci Puteva Srbije zasad nema detalja. Ono što je navedeno jeste da je „dinamika realizacije ETC sistema na putevima prvog reda u Srbiji planirana u 4 faze.“

Portal PlutonLogistics uputio je Putevima Srbije pitanja o ovoj temi, te očekujemo da ćemo nakon praznika sa čitaocima moći da podelimo i detaljnije informacije.