Montecargo očekuje značajan rast obima prevoza u 2023.

Rukovodstvo crnogorske železničke kompanije Montecargo zadovoljno je poslovanjem u 2022. Ove godine očekuju rast obima prevoza od preko 20%, a optimizam zasnivaju na tome što su već parafirali ugovore sa najvećim korisnicima usluga i modernizovali vozna sredstva, piše Pobjeda.

Montecargo bi 2022. godinu trebalo da završi u plusu. Iako još uvek nisu objavili preliminarne podatke o poslovnim rezultatima, iz kompanije navode da su u prvih devet meseci prošle godine bili u plusu 400.000 evra.

Prema podacima preduzeća, u prva tri kvartala prevezeno je milion tona robe, što je 69% više u odnosu na isti period 2021. godine.

Iz menadžmenta su istakli da su prihodi od prevoza robe u prvih devet meseci 70% veći nego u uporednom periodu 2021.

– Obim prevoza je u četvrtom kvartalu u padu zbog radova na pruzi u Srbiji, pa sumnjamo da će dobit biti u skladu sa planom, mada očekujemo pozitivan rezultat. Smatramo to velikim uspehom, jer smo se sa akumuliranim dugovima iz prethodnog perioda uspešno izborili i ostvarili pozitivan rezultat – kazali su iz kompanije Montecargo.

Iz preduzeća tvrde da je to i posledica toga što se lani generalno radilo na unapređenju delovanja na tržištu „koje je sve zahtevnije“.

Iz kompanije su naveli da su kontinuirano pratili tržište, prihvatali i prilagođavali se novim zahtevima i uslovima, uspostavili odgovorniji način organizacije posla i podizali kapacitet vozova investicionim ulaganjima.

– Investiciona ulaganja su podigla mobilnost voznog parka sa 58 na 90%. Ulaganja u vozna sredstva iznosila su 3,85 miliona evra i to sve iz poslovnih sredstava, bez kreditnog zaduživanja ili pomoći države – naveli su iz Montecarga i dodali da su remontovali 93 vagona i dve elektrolokomotive, kao i da remont treba da bude završen u martu ove godine.

Montecargo je raspisao dva tendera za opravku još dve lokomotive.

Naveli su i da su nasleđeni poreski dug uspešno otplaćivali putem reprograma.

– Nakon dužeg perioda smo jedina železnička kompanija na beloj listi Poreske uprave – naglašavaju.

Govoreći o kompanijama sa kojima sarađuju, iz Montecarga podsećaju da za Uniprom Metale prevoze boksit, te da sa kompanijom Srbija Kargo prevoze ugalj i veštačko đubrivo. Za kompaniju Trans Cargo Logistics iz Beograda prevoze bakarni koncentrat, lužinu, rudu gvožđa za potrebe Zijin iz Bora i Majdanpeka i HBIS GROUP iz Smedereva. Za kompaniju Transfera prevoze detelinu, a za GEFCO kontejnere.

– Svi ugovori sa tim partnerima su potpisani i za poslovnu 2023. godinu. Za 11 meseci 2022. godine prevezli smo 560.000 tona boksita, 400.000 tona bakarnog koncentrata, 70.000 tona rude gvožđa, tako da do kraja godine prognoziramo da ćemo prevesti ukupno 1,35 miliona tona robe – kazali su iz preduzeća Montecargo, dodajući kako prognoziraju da će „ove godine doći do uvećanja obima prevoza za 23%“. 

– Bitno je napomenuti da sva predviđanja u uslovima globalne krize mogu biti izložena velikim negativnim oscilacijama, zbog čega ćemo sa većom pažnjom pratiti i u realnim okolnostima preduzimati adekvatne mere – poručuju.

Izvor: Pobjeda 

Foto: YouTube/Printscreen