(VIDEO) svetska premijera: Upoznajte prvi CMA CGM brod sa pogonom na LNG

Grupa CMA CGM je najavila stavljanje u funkciju najvećeg broda za prevoz kontejnera, od 23.000 TEU, sa pogonom na tečni prirodni gas (LNG). Prekretnica u izgradnji te vrste brodova postignuta je u brodogradilištu Shanghai Jiangnan-Changxing, a događaju su prisustvovali Rodolf Sade (Rodolphe Saadé), predsednik i izvršni direktor grupe CMA CGM, francuski i kineski zvaničnici, poslovni lideri i klijenti grupe CMA CGM, navodi se u saopštenju grupe.

Prvo plovilo u okviru nove flote brodova sa pogonom na LNG pod zastavom Francuske

Rodolf Sade je odluku o narudžbini serije od devet brodova za prevoz kontejnera sa kapacitetom od 23.000 TEU, koji bi bili prvi takvi brodovi sa pogonom na LNG, najavio još 2017. godine. Ovim strateškim potezom, grupa CMA CGM potvrdila je svoju aktivnu podršku zaštiti životne sredine, kao i vodeću ulogu u energetskoj tranziciji ove industrije.

Upotreba LNG-a, kao čistog goriva, dovodi do smanjenja emisije sumpor-oksida i sitnih čestica za 99%; emisije azot-oksida za do 85%; emisije ugljen-dioksida za oko 20%.

Nova vozila će se priključiti floti grupe 2020. godine na liniji Francuska – Azija (Azija – severna Evropa) i biće prijavljena u okviru Francuskog međunarodnog registra (RIF), što potvrđuje nameru grupe da posluje pod francuskom zastavom.

Tehnološki napredni brodovi za prevoz kontejnera

Uz to, devet novih brodova odlikovaće se najmodernijim dizajnom, sa četiri glavne inovacije koje se uvode prvi put u svetu, sa ciljem da olakšaju posao kapetanu i posadi: taktički displej koji prikazuje napredne mape i omogućava dinamičnije pružanje informacija o plovidbi; sistem za predviđanje navigacionih ruta, optimizovan tako da prikazuje projekciju položaja broda u naredna tri minuta; pametni sistem (smart eye) koji prikazuje ptičiju perspektivu neposredne okoline broda; prikazi zasnovani na proširenoj realnosti (augmented reality), koji posadi pružaju precizne informacije o stepenu rotacije broda, udaljenosti od pristaništa i transverzalnoj brzini.

Prvo plovilo u novoj klasi brodova za prevoz kontejnera sa kapacitetom od 23.000 TEU sa pogonom na tečni gas, pod imenom CMA CGM JACQUES SAADE, takođe će biti opremljeno pametnim sistemom za ventilaciju kontejnera sa sistemom rashlađivanja.

Da bi ekološke performanse broda CMA CGM JACQUES SAADE i ostalih brodova iz ove serije bile još veće, trup broda je hidrodinamički optimizovan. Kobilica je savršeno integrisana u profil trupa, a pramac se nalazi pod pravim uglom u odnosu na površinu vode. Propeler i kormilo takođe su unapređeni, kao i zaštićeni sistem Becker Twisted Fin.

Natprosečno velika plovila, dugačka 400 metara i široka 61 metar, izdvajaće se od ostatka flote i posebnom presvlakom na kojoj će biti logo LNG POWERED, kao potvrda inovacije na svetskom nivou koja se ogleda u pogonu na LNG na brodu ove veličine.

Odavanje počasti Žaku Sadeu, osnivaču grupe CMA CGM

Nazvavši ovaj brod, koji je prvo plovilo tog tipa na svetu, CMA CGM JACQUES SAADE, grupa simbolično odaje počast svom osnivaču. Preduzetnik i vizionar, Žak Sade je od grupe CMA CGM napravio jednu od vodećih pomorskih kompanija u svetu, a istovremeno zadržao porodični karakter firme i njene čvrste principe. Time je ostavio trajan uticaj na celu industriju brodskog prevoza.

– Porinućem ovog broda kapaciteta 23.000 TEU sa pogonom na LNG pokazujemo da je uspešna energetska tranzicija moguća u ovoj industriji ako svi učesnici sarađuju jedni sa drugima. To je i korak više ka budućnosti u kojoj će privredni rast i konkurentnost s jedne strane i održivost i borba protiv klimatskih promena s druge strane moći da koegzistiraju – rekao je Rodolf Sade.

 Foto: CSSC